BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Северна Македония засилва дипломатическите контакти с Франция

  • Written by:

След френското вето от миналия месец за започване на преговори за членство на Северна Македония в ЕС, се засилват дипломатическите контакти между френски и македонски политици, с цел намиране на решение за проблема. Вчера на посещение в Северна Македония пристигна Елън Конуей-Муре, заместник-председател на Сената на Франция и член на Комисията по външни работи на френския Сенат.

Вицепрезидентът на френския сенат Конуей-Муре време на срещата с членове на Комисията за отбрана и сигурност в македонския парламент заяви, че нейното посещение идва в деликатен момент за френската политика в Северна Македония, но този период трябва да се разглежда като краткотраен преходен период, по време на който Франция ще предложи промени във вътрешната процедура за разширяване на Европейската комисия. Тя подчерта, че Франция е наясно с всички смели реформи, които извърши Северна Македония и според нея тези реформи представляват историческа стъпка към дипломатическата стабилизация на страната с нейните съседи.

Френската представителка след това проведе среща и с председателя на Комисията по европейски въпроси на Събранието на Северна Македония, Артан Груби. Г-жа Елън Конуей-Муре по време на срещата заяви, че Франция е наясно с факта, че много хора в Северна Македония не са доволни от решението на Съвета на ЕС, но каза, че такова решение може да се разглежда и като сигнал, че е необходимо да се доставят по-големи резултати по отношение на изпълнението на европейските стандарти.

Тя подчерта, че ако Северна Македония получи положителен доклад от ОССЕ за организирането на парламентарните избори през април следващата година и ако продължи с изпълнението на реформите, тогава и от Франция може да има положителна стъпка, т.е. възможно е страната да получи одобрение за започване на преговори с ЕС по време на Съвета на ЕС в Загреб през месец май 2020 год.

Вицепрезидентът на френския сенат днес проведе и среща с президента на Събранието на Северна Македония, Талат Джафери.Елън Конуей-Муре връчи златен медал от Сената на Франция на Талат Джафери, като символ на приятелството и сътрудничеството между парламентите на двете страни. Тя подчерта, че посещението й в страната се организира с желание за задълбочаване на парламентарната дипломация, както и за задълбочаване на сътрудничеството между депутатите в македонския парламент и френските сенатори.

Днес македонските медии съобщиха, че президентът на Северна Македония, Стево Пендаровски следващата седмица ще проведе двустранна среща с френския президент Еманюел Макрон. Срещата между двата президенти ще се проведе по време на Парижкия форум за мира, който от 11 до 13 този месец ще се проведе в столицата на Франция.

Да припомним, че македонският премиер Зоран Заев преди десетина дни заяви, че в предишните няколко месеца македонските дипломати са се опитвали да уговорят среща между него и френския президент, но опитите са им били безуспешни.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!