BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

ПРИКЛЮЧИ ФЕСТИВАЛА „АЗ СЪМ БЪЛГАРЧЕ” (ВИДЕО и ФОТОГАЛЕРИЯ)

  • Written by:

Представители на българското консулство във Франкфурт и на Държавната агенция за българите в чужбина със своето присъствие уважиха организаторите и гостите на Фестивала.

В организация на Фондация „ТАНГРА” от Мадрид за единадесети път се проведе любимия на децата фестивал „Аз съм българче”. Тази година домакини на фестивала бяха две български организации – Българо-немско образователно сдружение “Буквар”, родителска инициатива, която организира българско училище за 75 деца от предучилищна възраст до 6-ти клас, и Немско-българската инициатива за култура, образование , бизнес и социални дейности “ИМПУЛС” и двете от  Франкфурт на Майн, Германия.

Инициативата основно има за цел да съхрани националното самосъзнание, бит и култура, да способства за насърчаването на изучаването на родния език от българите, живеещи в чужбина. Фестивалът е посветен на Деня на Народните будители и на Европейския ден на езиците.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=hR740dEkPms?feature=oembed&w=618&h=348]

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=-4e5-edlCmA?feature=oembed&w=618&h=348]

В рамките на два дни (2-ри и 3-ти ноември) организаторите се постараха да предложат интересна програма, която да задоволи всички.  Детското утро, в което се включиха най-малките бе разделено на две части:  Авторка и илюстраторка на детска книга от Аахен я представи пред 90 деца, след което децата рисуваха собствени книжни герои. През втората част на утрото децата от предучилищна група 1,2 и 3-ти клас представиха свиоте проекти за опазване на околната среда и играха игри, с предмети саморъчно направени от рециклирани материали.

Същия ден се проведе къргла маса, на която се обсъдиха проблемите и възможностите предимно свързани с неделните български училища в различните западно европейски държави.

На финалния концерт бяха раздадени всички грамоти на децата в отделните конкурси, а най-добрите рисунки бяха изложени по стените на залата. Бяха раздадени и официалните плакети в знак на благодарност към организаторите и домакините. Удоволствието да връчи грамотите и плакетите имаше г-н Димитър Карарусинов, държавен експерт в ДАБЧ.   В интересната концертна програма участваха деца от Германия, Испания, Италия, Унгария и Сърбия.

След концерта и домакини и гости опитаха домашно подготвени специалитети от майките на децата, а вкусните пици бяха частично спонсорирани от местен бизнесмен, собственик на заведение във Франкфурт

Специално за нашия портал главният организатор на Фестивала г-жа Деана Иванова,  сподели:

Единадесетия Фестивал на българите по света “ Аз съм българче“ 2019 Франкфурт на Майн отново събра децата ни по света, за да покажат как се трудят и искат да съхранят българското , а други как да направят света по хубав. Започна се 2009-та година, без да имаме очаквания за голям размах, а точно това се получи. Вече имаме участници с детските творби от няколко континента. Много са предизвикателствата по време на организирането на всяко едно издание, но най-големия двигател на всичко са детските усмивки, очакващите очички и радостта, която свети от личицата им. Благодарение на ДАБЧ се чувстваме подкрепяни и от Родината ни. Благодарна съм на Сдружение „ГЛАС от Босилеград, че ни подкрепят, помагат и са с форума, че са част от него и така той става и техен….това пък е изпълнението на една от главните цели на Фестивала – да е на всички българи по света.

В рамките на Фестивалът на българите по света „Аз съм българче” обикновено  има три конкурса: за есе, за рисунка и музикално словесно народно творчество (сценични изкуства-музика, танци, рецитация и театър). В тазгодишното издание специално внимание намери още една много важна категория, става въпрос за екологичните трудности и проблеми, на които в последно време се обръща все повече внимание.  С участието си в конкурсите, децата  в чужбина имат възможност да покажат родолюбието си, българското самосъзнание и ги мотивира да съхраняват българската си духовност. Наградният фонд за конкурсите се осигурява и подпомага от Държавна агенция за българите в чужбина и различни спонсорства.

В тазгодишното издание децата от Босилеград се представиха повече от успешно с рисунки предимно в конкурса посветен на екологична тема.  Благодарение на  Любиша Пенев – преподавател по изобразително изкуство в босилеградското основно училище талантливите деца имаха възможност да нарисуват различни рисунки  със  своето послание за състоянието на природата и важността да я опазим.   Инициаторите на проекта  „Предприятие за екологично самосъзнание” Сандра Петрова, Бранка Стойева и Дарко Стоянов, който беше реализиран в началото на годината с подкрепа на Сдружение „ГЛАС“  взеха участие на заключителната част от фестивала.  Пред домакините и организаторите, както и  гостите на това мероприятие разказаха за своите дейности и мотивациата да се ангажират в тази много важна кауза.

На следващия ден  (3-ти ноември)  любезните домакини организираха за всички гости  разходка по най-интересните и знаменити места в неспорно красивия и впечатляващ Франкфурт.

Участието на босилеградските деца се осъществи благодарение и на подкрепата на Посолството на Р. България в Белград и на г-н Радо Точев.

Фото: Христо Христов и ГЛАСПРЕСС

А.Д. ГЛАСПРЕСС

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!