BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Световни медии: Протестиращите в България не отстъпват – настояват за оставка на правителството

  • Written by:
В началото на парламентарния сезон хиляди българи се събраха отново, за да протестират срещу правителството. Стигна се до сблъсъци с полицията, вследствие на което повече от 60 човека бяха арестувани, а 10 полицаи са ранени, съобщи Евронюз.

Вчерашните протести в София влязоха в новините на редица световни медии, между които AFP, France 24, ARD, Sueddeutsche Zeitung.
Всички отбелязват нарасналото в късните вечерни часове напрежение и хвърлените срещу полицията бомби, както и отговора на силите на реда с докараното водно оръдие.

Лидерите на протеста апелираха за мирен митинг и заявиха, че провокатори атакуват полицията. По-рано в сряда започнаха сбивания между протестиращи и полицаи, които използваха сълзотворен газ и арестуваха 35 души.
Протестиращите хвърляха яйца, ябълки и боклук срещу силите на реда и се опитаха да обърнат няколко полицейски автомобила, пише France 24.
Изданието подчертава, че митингът се е провел по време на първото заседание на парламента след лятната ваканция. Протестиращите го нарекоха „Великото национално въстание“ в отговор на плана на правителството за нова конституция.

„Надявам се да постигнем промяна без насилие”, цитира Euronews участник в демонстрациите.

„Видяхме в други държави, че една промяна се постига трудно. Все пак се надявам, че на нашия премиер му е останал здрав разум. От него зависи дали промяната ще стане по мирен път или не. Отговорността е негова.” 

„Истината е, че в продължение на 55 дни опитахме и мисля, че постигнахме провеждането на мирни протести. Днешният ден е резултат от желанието на мафията да остане на власт на всяка цена”, казва той. 

Кого има предвид, е добре известно. Всеки ден, включително и през горещите августовски дни, много демонстранти протестираха срещу управляващия повече от 10 години министър-председател, когото обвиняват в корупция и злоупотреба с правосъдието. На тяхна страна е и президентът Румен Радев, който заяви пред събралите се след лятната ваканция народни представители: 

„Българите изразиха ясно волята и исканията си за незабавна оставка на правителството и главния прокурор, честни избори и възстановяване на доверието. Тези оставки са неизбежни, защото хората излязоха от хипнозата на пропагандата, преодоляха страха и настояват за правото си да живеят нормално – желание, което е несъвместимо с настоящото правителство.” 

Медиите отбелязват, че преди речта на президента депутатите от партията на премиера ГЕРБ напуснаха залата в знак на протест. Самият министър-председател не се появи в парламента, тъй като заседанията на кабинета трябваше да се проведе в сряда и той очевидно не направи изключение заради речта на вътрешнополитическия си опонент президента Радев. 

Бойко Борисов се опитва да печели време с предложението си за промяна на конституцията, което срещна отпор от страна и на протестиращите, и на президента.

Медиите отбелязват, че президентът Румен Радев също е призовал правителството да подаде оставка и да се проведат предсрочни избори. 

Независимо от това, министър-председателят Бойко Борисов даде ясно да се разбере, че правителството му ще продължи да работи, съобщава АРД. Неговата партия ГЕРБ събра в сряда 122 подписа – с два повече от необходимото, за да започне обсъждане на въпроса за нова конституция. 

Протестиращите, които са на улицата почти 60 дни, обвиняват Борисов в корупция и в зависимост от олигарсите.

Във връзка с инцидентите в сряда вечерта, Frankfurter Allgemeine Zeitung цитира министъра на отбраната Красимир Каракачанов, който осъди във Фейсбук организираното нападение срещу полицията. 

„Защитавате престъпници” и „Мафия” са най-честите възгласи от страна на протестиращите.

„При такова количество хора вече не мога да гарантирам, какво ще се случи”, казва Арман Бабикян – един от организаторите на протестите.

Ето какво пише ARD в обширен материал, посветен на българския премиер: 

„61-годишният Борисов може да изглежда нелепо, но здравенякът има изключителен нюх към властта. Пожарникар по образование, по времето на комунизма той заема различни длъжности във вътрешното министерство и освен това е охранявал бившия държавен ръководител Тодор Живков. След промените Борисов създава частна охранителна фирма, а през 2005 г. става кмет на София. През 2006 г. създава днешната управляваща партия ГЕРБ и през 2009 г. за първи път става министър-председател. Тогава той обяви целите си по следния начин: „Да възстановя доверието на Брюксел към България. Да извадя България от черните списъци и доклади като най-корумпираната и най-бедната държава. Да се справя с престъпността и корупцията.” Борисов управлява вече 11 години с кратко прекъсване. Според докладите на „Transparency International”, България е най-корумпираната държава в ЕС, а по свобода на словото е на последно място сред държавите от ЕС“. 

Авторитетното издание Politico също посвети вчера материал на България: „Управлението на Бойко Борисов е изправено пред голямо изпитание днес, когато в България се провеждат масови протести на фона на корупционната криза, която започва да предизвиква безпокойство в Берлин и Брюксел. В продължение на почти два месеца Борисов се изправя пред ежедневни протести от предимно млади протестиращи, на моменти десетки хиляди, които твърдят, че олигархична мафия е поела контрола над държавата чрез влиянието си върху съдебната власт, медиите и апарата за държавна сигурност.“ 

Вижте още:ARD: Борисов с огромно его срещу критикатаРедактор:СПАСИАНА КИРИЛОВА

Източник: actualno.com

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!