BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Изложбата „За единна България“ показва снимки и документи, свързани със Съединението, във Велико Търново

  • Written by:

Изложбата „За единна България“ показва снимки и документи, свързани със Съединението,
във Велико Търново

Велико Търново, 4 септември /Марина Петрова, БТА/
Изложбата „За единна България“ на Регионалния исторически музей във Велико Търново показва снимки и документи, свързани със Съединението на Княжество България с Източна Румелия.
Експонатите представят хронологията на събитията, започвайки от сформирания на 29 август 1878 г. комитет „Единство“ във Велико Търново, който си поставя за цел „единството на сичките българе и улучшението на тяхното днешно положение“.
Експозицията разказва и за активната дейност на участниците от Великотърновско в Българския таен революционен комитет, ръководил оперативно борбата за Съединение, докато се стигне до датата 6 септември 1885 г., на която в Пловдив се провъзгласява Съединението на Княжество България и Източна Румелия.
Тогава е убит Райчо Николов от Райковци, единствената жертва на Съединението.
Специално място в изложбата се отделя на Стефан Стамболов, тогава председател на Народното събрание, който убеждава българския княз Александър I да признае акта в Пловдив. Показан е Манифестът, прочетен от княза на 8 септември 1885 г. във Велико Търново, в който е оповестено съединението на двете български области в една държава. Изложбата представя и приноса на великотърновци в защитата на Съединението и участието на населението от региона в Сръбско-българската война /2-17 ноември 1885 г./. Снимките представят срещи на ветераните от войната през годините и почетното им място на военни паради.
Фотоизложбата може да бъде разгледана от днес на таблата пред Факултета по „Изобразителни изкуства“ в центъра на Велико Търново.

Източник: bta.bg

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!