BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Провал на честването на Деня на народните будители в Босилеград

  • Written by:

Честването на Деня на народните будители в Босилеград днес е провалено, съобщават от сдружение „ГЛАС“.

„В деня на Народните будители в Културния център в града трябваше да се прожектира българският детски филм „Лили рибката“. За тази цел българското посолство осигури авторските права на филма, финансира разходите, свързани с отоплението на залата и закупи 150 подаръци с български книги за учениците. Вторият секретар на българското посолство Юлиан Китипов специално пристигна от Белград с филма и подаръците, но учениците от Основното училище „Георги Димитров“ останаха затворени в класните стаи, а директорът Методи Чипев беше изчезнал. Директорът Чипев в подготовката на събитието бе заявил участие на 150 ученици от І до ІV клас, той бе предложил с конкретна дата и час извънкласното образователно занимание“, обясниха от сдружение „ГЛАС“ в Босилеград.

„Преди няколко дни част от учениците и техните учители от Босилеград посетиха българското посолство и бяха лично поканени от посланик Влайков да присъстват на това тържество. Учениците и учителите тогава са приели поканата с голямо вълнение и очакване, което беше помрачено от едноличните разпореждания на директора на основното училище. На събитието е бил поканен и председателят на Националния съвет на българите в Сърбия Стефан Стойков, който също омаловажи празника с неприсъствието си“, твърдят от гражданското сдружение.

В петък вечерта беше съобщено, че филмът „Лили рибката“ ще бъде прожектиран утре от 16:00 часа в голямата зала в Културния център в Босилеград. Тогава децата ще получат и подготвените за подарък български книги.

Източник: offnews.bg

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!