BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Президентите на Северна Македония и Франция проведоха среща в Париж

  • Written by:

Днес в Париж се проведе среща между президента на Франция, Еманюел Макрон и македонският президент, Стево Пендаровски. Той е на посещение в Париж по повод Парижкият форум за мира, който от 11 до 13 ноември се провежда във френската столица. Тази среща на най-високо ниво идва след един месец, откакто Франция наложи вето върху решението за започване на преговори за членство на Северна Македония в Европейския съюз.

От кабинета на Президента на Северна Македония информираха, че на срещата двамата президенти са обменили мнения за двустранните отношения между Северна Македония и Франция, за стратегическите ангажименти на Северна Македония за членство в ЕС и НАТО, както и за регионални въпроси и разширяването на ЕС.

След срещата президентът Стево Пендаровски даде изявление за медиите в което каза, че от президента Макрон е чул аргументите на Франция, заради които беше отложено започването на преговорите на Северна Македония с ЕС. Според Пендаровски, Франция вече е започнала процедура за промяна на методологията на преговорите за членство, а френския президент е очаквал, че ако всички държави-членки на ЕС се съгласни, новата методология на преговори трябва да бъде приета до края на месец март следващата година.

Македонският президент заяви, че е информирал Еманюел Макрон, че Северна Македония няма да приеме никакви други алтернативи за асоцииране с ЕС, освен пълноправно членство. Френският президент по отношение на това е казал, че намерението на Франция никога не е било да предостави друга алтернатива на Северна Македония за ЕС, а само да се промени процеса на воденето на преговорите за присъединяване.

Ако новата методология за преговори бъде приета на време, въпроса за започване  на преговори за членство на Северна Македония в ЕС, ще бъде обсъден отново от Съвета на ЕС на заседанието, което ще се проведе в Загреб на 6 май 2020 год.  На журналистически въпрос дали през май е възможно отново да бъде отложено началото на преговорите със Северна Македония, Стево Пендаровски каза, че всички опции са отворени. Той изтъкна факта, че френският президент ясно е посочил, че Северна Македония е изпълнила всички условия за започване на преговорите и сега ЕС трябва да се реформира отвътре.

Президентът Пендаровски заяви, че неговият френски колега Еманюел Макрон, ще дойде на посещение в Северна Македония през първата половина на 2020 година.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!