BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Българска делегация присъстваше на отбелязването на годишнината от края на Първата световна война на военните гробища в Прилеп

  • Written by:

Вчера на германските военни гробища в Прилеп бе отбелязан 11 ноември – Денят на примирието, т.е. деня когато през 1918 год. завършва Първата световна война. Честванието в Прилеп по повод 101 година от края на войната, беше съвместно организирано от посолствата на Германия и Франция в Северна Македония.

На събитието присъстваха делегации от посолствата и консулствата на България, Австрия, Унгария, Румъния, Русия, Гърция, Великобритания и САЩ, акредитирани в Северна Македония. Присъстваше и делегация на Службата за връзки на НАТО в Скопие, на чело с ръководителя на мисията, полковник Зоран Янкович, след това делегация от Съвета на община Прилеп и представители на политическата партия ВМРО-ДПМНЕ от Северна Македония. Всички присъстващи делегации положиха цветя пред общият паметник на загиналите войници от Първата световна война.

Посланикът на Германия в Северна Македния, Томас Герберих в речта си пред присъстващите заяви, че на този ден трябва да си припомним на жертвите на войните и насилственото управление, както и да се поклоним пред тях.

Той подчерта, че 11 ноември трябва и в настоящето да напомня на мира и да покаже, че сме се поучили от опита на двете опустошителни световни войни.

Германският посланик каза, че Германия и Франция са намерили начин за помирение, а основата за това беше и е Европа на споделени ценности и убеждения – Европа, която от континент на войни и опустошения се превърна в континент на мира и просперитета. Той изтъкна, че идеята за обединен и мирен континент не се осъществява с политика, която изолира и бяга в национализъм, а само с политика на откритост и щедрост. Според него, на този ден пред гробовете на младите войници, които имаха живота пред себе си, е добър момент да си припомним за това.

На церемонията на военните гробища в Прилеп, присъстваха и посланикът на България в Северна Македония, г-н Анген Ангелов, генералният консул на България в Битоля, г-н Димитър Иванов, както и раководителят на военната мисия на България в Скопие – подполковник Пламен Николов. Те заедно с няколко местни българи от Северна Македония положиха цветя и се поклониха пред отделните паметници и гробове на загиналите български войници, които също така се намират в рамките на германското военно гробище в Прилеп.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!