BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Знаците, които говорят

  • Written by:

В Деня на светите братя Кирил и Методий централният площад в Кюстендил се превърна в огромно пано с площ от 1 декар, върху което ляха изписани буквите от глаголицата, но с помощта на пластмасови капачки, предаде репортер на „Фокус“. Двигател на инициативата е художникът и преподавател Евгени Серафимов, а поводът – 203 години от създаването на първото училище в Кюстендил – Основно училище „Св.св. Кирил и Методий“.

„Това беше мечта на повече от пет години, а именно да направим азбуката на Кирил и Методий – глаголицата. Именно на днешната дата, на площад „Велбъжд“ в Кюстендил, на 1 000 кв.м“, каза Евгени Серафимов. По думите му идеята е това да се случи по един различен начин.

„Да си най-старото училище в областта те задължава да бъдеш и най-модерното училище. Става въпрос за пиксел арт, като за пиксели използвахме пластмасови капачки. Това е една много сериозна логистика. Пет години в Първо основно училище събирахме капачките, сортирахме ги по цветове, описвахме ги, правихме разпределение и моментът дойде“, каза Евгени Серафимов.

Идеята беше реализирана с помощта на 900 деца. 30 класа направиха 30 букви. „Мисля, че такова нещо никъде не е правено, а аз съм сигурен, че това може да го направи само българското училище. Ние – българските учители, българските училища, сме отговаряли на какви ли не предизвикателства. Това е един нагледен пример, как добре работим в екип. Азбуката е сбор от букви. Училището е сбор от класове, учители, ученици. Заедно правим едно цяло“, допълни Серафимов.

Той отбеляза, че площадът в Кюстендил дълги години е носел името на светите братя Кирил и Методий. „Азбуката на светите братя се завръща по един модерен, нетрадиционен начин на мястото, което й се полага“, допълни Серафимов.

Капачките ще бъдат събрани от площада, след което ще бъдат предадени за каузата „Капачки за бъдеще“.

Венцеслав ИЛЧЕВ

Художникът и преподавател Евгени Серафимов.

Източник: focus-news.net

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!