BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Започва кампания „Живей, не страдай“ в подкрепа на 1 милиард души в света с психични страдания

  • Written by:
На Световният ден за психично здраве, 10 октомври, започва информационната кампания „Живей, не страдай“, в подкрепа на хората с психични заболявания. Подкрепящи кауза са Фондация Глобална инициатива в психиатрията, Фондация Светът на Мария, Световната здравна организация – България, Националния център по обществено здраве и анализи, Портал на пациента и актьорът Любомир Ковачев, познато лице от театралната сцена и популярни български сериали.

Тази година в глобален план Световният ден за психично здраве ще премине под мотото „Психично здраве за всички“. По статистика на Световната здравна организация(СЗО) близо един милиард души по света имат психично разстройство и всеки може да бъде засегнат. Депресията е една от водещите причини за заболявания и увреждания сред подрастващите и възрастните. Един от пет човек развива на различен етап т своя живот психично заболяване. Хората с тежки психични разстройства, като шизофрения, умират 10-20 години по-рано от общото население. Шизофренията е сред водещите причини за изгубен живот поради инвалидност, според СЗО. Самоубийствата отнемат живота на близо 800 000 души всяка година. Това прави един човек на всеки 40 секунди и е втората водеща причина за смърт при младите хора на възраст 15-29 години. Доц. Михаил Околийски, експерт от офиса на СЗО в България споделя: „Голямата необходимост да се говори открито за проблемите на психичното здраве и участието в информационни кампании се основават на разбирането ни, че макар темата да става все по-популярна в България и по света през последните години, тази област все още не е получила съизмерима инвестиция.“

В началото на месец октомври тази година е публикувана Националната стратегия за психично здраве (2020 – 2030 г.). Статистиката за ситуацията в България показва , че пациентите с шизофренни заболявания, и под наблюдение, са 25 849. От тази група между 10% и 15% (2 500 – 3 000 лица) се нуждаят от подкрепа в общността. От тях 1 000 са настанени в институции за дългосрочни грижи, а около 230 пребивават дългосрочно в държавните психиатрични болници.

„Българската психиатрия има едновековни традиции и заслужава подобаващо отношение от страна на обществото и държавата. Нека в 21 век да построим една модерна система на психиатрично обслужване основана на хуманизъм, толерантност и грижа за хората с психични разстройства в България”, сподели с надежда доц. Христо Хинков, директор на Националния център по обществено здраве и анализи. Той допълни, че експертният потенциал на НЦОЗА активно е участвал в разработването на Национална стратегия за психично здраве на гражданите на Република България 2020–2030 г. Стратегията дава визия за модерно психиатрично обслужване. Сред основните й стратегически цели са намаляването на заболеваемостта, болестността и смъртността от психични разстройства; деинституционализация на психиатричните услуги; създаване на мрежа от услуги за комплексно обслужване на хората с тежка психична болест. Стратегията предвижда през 2021 г. да бъде направена оценка на потребностите на населението от психичноздравни услуги и те да бъдат предоставени на териториално ниво. Ще бъде въведена единна методика за оценка на качеството – както на стационарното и амбулаторно лечение, така и на психичноздравните услуги в общността (дневни центрове, защитени жилища и др.). 

Според Валентина Христакева, директор на Фондация Глобална инициатива в психиатрията – организация, създадена в България преди повече от 20 години: „До момента психиатричната грижа е изцяло в медицинския модел. Доста е ригидна по отношение на границите си, по отношение на взаимодействието с близките и роднините на хората с психични проблеми. Чудовищен е и проблемът със стигмата. Общността като цяло вярва погрешно, че тези хора са опасни, че са непредсказуеми. В действителност огромната част от тях са неразпознаваеми сред нас. Те крият своето психично страдание, за да не бъдат уволнени от работа, за да не бъдат отритнати от групата, на която принадлежат.“ В момента Фондация Глобална инициатива в психиатрията има две собствени социални предприятия. Едното е обществена пералня „Зелена“, създадена 2007 г., а другото е магазин за платове в центъра на София с арт-ателие „Творилница” към него, в което се изработват изделия от плат. „Всеки четвърти от нас в някакъв момент от живота си ще има психичноздравни трудности и ще има нужда от подкрепа. А тази подкрепа трябва да е налична, да е достъпна, да е нестигматизирана и разпознаваема от всички“, продължава В. Христакева. 

В информационната кампания „Живей , не страдай“ Фондация „Светът на Мария“, чиято мисия е да подобри качеството на живот на хората с интелектуални затруднения и техните семейства, както и да подпомага личностната им реализация чрез осигуряване на достъп до качествени услуги, развиващо обучение и подходяща трудова заетост. В момента „Светът на Мария“ реализира програми за трудова практика и подкрепена заетост за хора с интелектуални затруднения. В дейностите са включени 36 млади хора с интелектуални затруднения, от тях 15 участват активно в различни трудови практики, 11 имат постоянна трудова заетост, а 2 напуснаха Дневния център след няколко години занимания и сега са самостоятелни в своята житейска реализация. Към Дневния център функционира първото в София Защитено кафене.

В подкрепа на хората с психични проблеми от Асоциация „Грижа за пациента“ разработиха Viber чатбот „Живей, не страдай“, който може да се използва през Viber на телефон, компютър или таблет. За да се абонирате за него последвайте този линк: https://vb.me/e70d46 

Това е персонален дигитален асистент, чиято мисия е да подпомогне всеки, интересуващ се от психичния си статус и да го улесни с бърз и удобен достъп до полезна информация за различни психични заболявания. Чатботът ще предостави на потребителите си революционна за България геолокализация и база данни от специалисти психиатри. Всеки, без да напуска Viber, ще може бързо да намери най-близкия психиатър, лечебно заведение или спешен център до текущото си местоположение и да се свърже с тях директно или да отиде на място за записване на консултация, както за себе си така и за свой близък в нужда. Новата разработка тепърва стартира и с времето ще предоставя допълнителни функционалности, които да са в помощ на всички хора с необходимост от психична подкрепа.

За всички, които искат да подкрепят кампанията е достъпна Фейсбук рамка в подкрепа на Световния ден за психично здраве:
www.facebook.com/profilepicframes/?selected_overlay_id=258775375454202 

Източник: actualno.com

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!