BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В КИЦ „Босилеград“ отбелязаха Деня на народните будители

  • Written by:

С представяне на трите тома на книгата  „Светът за българския воин“ и „Прочете ли и гърба“ и изпълнения на трио „Евридика“, КИЦ „Босилеград“ и Столична община – дирекция „Култура“, отбелязаха Деня на народните будители  в Босилеград.

В началото Иван Николов поздрави и честити празника на гостите и посетителите като припомни какво представлява Деня на народните будители и кои са те. Николов прочете и поздравително слово от вицепрезидента на Р Бългаиря г-жа Илияна Йотова, след което трио „Евридика“ направиха истинско празнично настроение с майсторско изпълнение на български народни песни.

Авторът Димитър Димитров в продължение на повече от час задържа вниманието на посетителите с представянето на книгите си.

Книгите „Светът за българския воин“съдържат материали от западни публикации за България в известни английски, германски, френски, италиански и др. издания. Първата книга е от Нишкото въстание през 1841г. до Балканската война, втората е за двете Балкански войни 1912-13, а третата е за периода от Първата световна война до 1944г. Материалите са фототипни текстове, снимки, илюстрации и гравюри в оригинал и преведени на български език. Учудващо е, че по това време западните вестници твърде често слагат събитията в България на първа страница.

Четвъртата книга е току-що излязла от печатница от същия автор „Прочете ли и гърба“ и за първи път бе представена в Босилеград. Тя също е от времето на Първата световна война и представлява сборник от военни картички които войниците са изпращали от фронта на семействата или са получавали и представляват не само интересен исторически източник, но и свидетелство за това как са расъждавали и какво са си писали тогава. В книгата е публикувана и картичка от Босилеград.

Гости на програмата бяха вторият секретар на българското посолство в Белград г-н Юлиан Китипов и представители на Граждански комитет „Западни покрайнини“ проф. Лозан Митев и д-р Валентин Янев.

Иначе, авторът Димитър Димитров е известен български журналист работил в „Историко-политическа програма“ по Би Би Си.

Източник: КИЦ „Босилеград“

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!