BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В битолското село Цапари беше отдадена почит на загиналите герои от българската армия

  • Written by:

Днес на възстановенното българско военно гробище в село Цапари, което се намира в близост до Битоля, за поредна година беше отбелязан празникът Архангелова задушница, с полагане на цветя и отдаване почит към героите, загинали за свободата на Македония и обединението на България по време на Първата световна война.

През Първата световна война село Цапари е на фронтовата линия и край селото са погребани 214 български войници и офицери. През 2004 година гробището в Цапари става първото официално признато българско военно гробище на територията на Северна Македония, а неколко години след това беше възстановенно по инициатива на г-н Лука Станчев със съдействието на „Пловдивски граждански клуб“, фондация „Пловдивско възраждане“, българското министерството на отбраната на и дипломатическите представителства на България.

На събитието в село Цапари присъставаше делегация от българското министерство на отбраната, в която между останалите бяха заместник-министърът на отбраната на България, генерал-лейтенант Атанас Запрянов и г-н Иво Антонов, директор на дирекция „Социална политика“ при министерство на отбраната. На събитието вз посланикът на България в Северна Македония, г-н Анген Ангелов, генералният консул на България в Битоля, г-н Димитър Иванов, както и раководителят на военната мисия на България в Скопие – подполковник Пламен Николов.

На българско военно гробище в Цапари бяха и военните аташета на САЩ, Унгария, Турция, Сърбия и Италия в Северна Македония, както и ръководителят на мисията на НАТО в Скопие, полковник Зоран Јанкович.

Присъстваха и представители на военно-патриотични съюзи от България, представител на община Битоля, след това членове на сдружение „Братство Хайдути“, на културен център „Иван Михайлов“ и на „Сдружение за Македонско-Българско приятелство“ – всички от Битоля, както и граждани от Северна Македония и България.

Заместник-министърът на отбраната на България, генерал-лейтенант Атанас Запрянов в речта си каза, че за него е чест да присъства на почитането на паметта и отбелязването на подвига на българските воини, които са загинали във войните. Той подчерта, че това събитие е израз на нашето преклонение през тези герои, които изпълнявайки своят дълг са дали живота си.

Генерал-лейтенант Запрянов благодари на военните аташета и изтъкна, че присъствието на военните аташета на други страни е един изключително важен европейски жест. Той напомни, че и в България други държави провеждат чествания в памет на своите войници, при което участват представители на българската армия. Заместник-министърът на отбраната на България добави, че тачейки паметта на загиналите воини на една страна, допринясаме с европейска култура и европейско отношение да почетем паметта и на загиналите воини на всички европейски страни.

В речта си г-н Иво Антонов каза, че военно гробище в Цапари е свещено място за България и българите, тъй като тук под връх Пелистер и Червената стена почиват офицерите и войниците, които загинаха за свободата и обединението на България. Тези храбри мъже показаха как се служи на Родината и как се мре за неа, добави Иво Антонов.

Панихидата за загиналите български войници и офицери се проведе в църквата „Свети Георги“ в село Цапари, в двора на която са намират седемте паметника на българските офицери, които са погребани там.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!