BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

България ще финансира с 9 милиона евро изграждането на новият ГКПП „Клепало“ на границата със Северна Македония

  • Written by:

Българското правителство ще подкрепи с 9 милиони евра изграждането на нов граничен пункт със Северна Македония. Става дума за малкият граничен пункт „Клепало“, който се намира на територията на общините Берово от македонска страна и Струмяни от българска страна.

Това съобщи в интервю за българската телевизия „Bulgaria on air“ заместник министърът на регионалното развитие на България, Деница Николова. Тя заяви, че тези 9 милиона евро са за изграждане на ГКПП-то и съпътстващата инфраструктура, но в допълнение на това ще са изгради и транспортна връзка от Струмяни до Клепало. Според зам.-министър Николова, това ще допринесе за по-добрa свързаността между двете държави, а се очаква този пункт да подобри трансевропейско ниво на свързаност и да даде по-добър стокообмен и покачване на туристопотока.

Откриването на този пункт беше наявено за 2020 година, но заради кризата с пандемията, както и заради други причини това не се случи. Граничният пункт „Клепало“ има инфраструктура, т.е. гранична сграда с всички съпътстващи съоръжения направени от македонска страна, които са построени през 1993 година и който трябвало да се използват и от македонските и от българските гранични служби.

Няколко години след построяването на граничната сграда, асфалтиран е бил и пътя от Берово до Клепало дълъг 17 км. Жителите на Берово с години чакат откриването на този пункт, който ще позволи по-бързо свързване със съседните общини от българска страна.

През 2018 година, премиерът на Северна Македония Зоран Заев заяви, че откриването на ГКПП Клепало е отражение и на Договора за добросъседство и сътрудничество между Северна Македония България и че било планирано да се направи и т.н. „One stop shop“ (система на едно гише) за по-бързо движение на стоки.

ГКПП Клепало ще бъде четвъртият граничен пункт между Северна Македония и България. В момента между двете държави функционират три гранични пункта: Деве Баир-Гюешево, Ново Село-Златарево и Делчево-Логодаж. За отваряне чака още един граничен пункт – Айдутски кладенец. Това е граничен пункт, в близост на град Пехчево на македонската страна.

За откриване на пункта се интересуват 12 български общини, от които с три – Кресна, Симитли и Якоруда, община Пехчево е збратимена община. В момента, за да се достигне от Пехчево до тези общини в България, е необходимо чрез Делчево да се премине три пъти по-дълъг път.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!