BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Честваме 173 години от рождението на Христо Ботев

  • Written by:
Днес се навършват 173 години от рождението на Христо Ботев. Пред паметника на големия български поет и революционер в родния му град Калофер е положен гирлянд на славата.

Тържествената церемония ще започне с военен ритуал от двора на Националния музей „Христо Ботев“. Директорът на музея Ася Николова подчерта, че по традиция ще има поклонение и пред паметника на майката на великия българин Ивана Ботева. Ще прозвучи отново първото Ботево стихотворение, посветено именно на нея – „Майце си“:

„Всички, които ще присъстват на това честване, ще почетат с мълчание и с поднасяне на цветя тази годишнина, въпреки условията, в които се намира обществото ни. Дори и тези, които не могат да присъстват, могат в този момента да си припомнят гениалните му думи, неговите стихове. Най-важното е да пазим спомена, спомена за тези, които отдадоха „сили и младост“, както самият той пише, за да я име днес България, свободна, независима.“

От началото на седмицата Националният музей „Христо Ботев“, където се съхраняват единствените запазени лични вещи на поета-революционер, е отворен за посетители като се спазват противоепидемичните изисквания, допълни Ася Николова. Така ще е и през днешния ден.
По повод годишнината експозицията, посветена на поета и революционер, във врачанския музей ще бъде отворена за безплатни посещения.
Музеят поддържа богата експозиция, свързана с подвига на Ботев и четата му във врачанския край. Днес залата, в която се помещава експозицията ще бъде озвучена от негови стихове. Заради пандемията традиционното за днешния ден Ботево тържество ще бъде онлайн – във Фейсбук страницата на музея от 17 часа.

Още за четене…

Министерството на външните работи на Северна Македония в самото начало на новата година излезе с …

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!