BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Събранието на Северна Македония все още не е гласувало за петият пакет от антикризисни мерки

  • Written by:

Депутатите в Събранието на Северна Македония все още не са приели законите от петия пакет на икономически мерки за помощ на гражданите и стопанството за справяне с последиците от пандемията на Covid-19, въпреки че мерките бяха предложени от правителството още преди два месеца. Причината за това е невъзможността да се осигури присъствие на мнозинство от 61 народни представители в събраниската зала, т.е. липсата на кворум.

Управляващите партии в македонския парламент имат мнозинство от 62 от общо 120 народни представители. Но през последните месеци някои депутати бяха заразени с Covid-19 и нямаха право да присъстват на заседанията, а към момента са заразени трима депутати от мнозинството. От друга страна, депутатите от опозиционните партии не искат да присъстват на парламентарните сесии и да осигурят кворум за работа.

Заради тази блокада на парламента преди три седмици се проведе среща между лидерите на двете най-големи партии в страната, Зоран Заев от СДСМ и Християн Мицкоски от ВМРО-ДПМНЕ. На срещата беше решено да се отложи преброяването на населението – което искаше опозицията, а за сметка на това депутатите от опозицията да присъстват на заседанията и да осигуряват кворум.

Но на последното заседание на парламента в четвъртък, отново нямаше кворум. Председателят на Събранието, Талат Джафери предложи депутатите първо да гласуват закони от друго заседание на парламента, а след това да продължат заседанието по мерките за помощ. Депутатите от опозицията не се съгласиха с предложението и напуснаха пленарната зала, тъй като те искаха да присъстват и да гласуват само на заседанието за мерките за помощ.

Ново продължение на заседанията на парламента е планирано за днес, но все още не е сигурно дали ще бъде осигурен кворум за работа. Координаторът на парламентарната група на СДСМ, Йован Митрески в изявление за македонския портал „360 Градуса“ вчера каза, че ако е неопходимо депутатите от мнозинството които са болни от Covid-19, ще дойдат в залата  със защитни медицински скафандри.

Да напомним, че петият пакет помощ съдържа общо 29 мерки на стойност от около 160 милиона евро и има за цел да придвижи икономиката към темпове на икономически растеж от 4% до 5%, т.е. към същата динамика на икономически растеж от преди пандемията. Mерките за подкрепа на гражданите и компаниите са разделени на 4 основни стълба:

-Директна финансова подкрепа за фирмите с цел запазване на работните места на гражданите в секторите на туризма, занаятите, кетъринга, транспорта и др.

-Финансова подкрепа за ликвидността на частния сектор с безлихвени заеми за задържане и увеличаване на броя на работниците.

-Създаване на по-благоприятна бизнес среда чрез системно предефиниране на митническата тарифа, намаляване на данъците и други различни данъчни облекчения

– Подкрепа за гражданите

Най-важна мярка в този пакет за помощ е финансовата подкрепа за компаниите за заплати на работниците в размер на 31,2 милиона евро за месеците февруари и март 2021 г., с която мярка трябва да бъдат обхванати около 60.000 работници на месец. Финансовата подкрепа ще бъде в размер от 240 до 350 евро на месечна заплата по работник, за подпомагане на работни места в домашните компании в зависимост от спада на приходите на компаниите през последните три месеци в сравнение със същия период през миналата година.

Може би най-важната помощ за гражданите ще бъде мярката, с която се предвижда отписване на всички лихви по дълговете, които гражданите имат към държавни и общински институции, за дългове които са по-стари от три месеца, при условие че гражданите ще регулират който имат на 12 вноски. Размерът на тази мярка се очаква да бъде около 30 милиона евро.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!