BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Спасяването на българските евреи и ролята на медиите са темите във фокуса на 17-ата Световна среща на българските медии в Йерусалим

  • Written by:

С изпълнение на химна на България, на песента „Евкалиптовата гора“, изпята от Лика Ешкенази, и с „Хубава си, моя горо“ в изпълнение на Етиен Леви започна вторият ден от 17-ата Световна среща на българските медии в Йерусалим. Тази година темата на форума е „Медии и спасение“ и в него участват представители на 20 български медии от 13 държави. Срещата се провежда в Йерусалим и Тел Авив до 3 ноември.

В началото към участниците се обърна генералният директор на БТА Кирил Вълчев. Вицепрезидентът Илияна Йотова също отправи приветствие, обръщения направиха и председателят на парламентарната комисия по културата и медиите Иван Ченчев, служебните министри на културата и туризма Велислав Минеков и Илин Димитров, българският посланик в Тел Авив Румяна Бъчварова, както и ръководителят на Делегацията на Европейския съюз (ЕС) в Държавата Израел Димитър Цанчев.

Медиите сме онзи посредник, който трябва да разпространява знание за вечните ценности отвъд злободневните вълнения на човека, каза генералният директор на БТА Кирил Вълчев в приветствието си. Той посочи, че срещата в Светите земи трябва да помогне на българските медии да разпространят три важни знания –  за спасяването на българските евреи преди 80 години, за присъствието на духа на българите в Божия град, за истински важното в живота на човека – за мира и любовта.

Форумът се провежда в навечерието на 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи, която ще бъде отбелязана през март догодина. Кирил Вълчев припомни, че в Световния център за възпоменание на Холокоста, в таблицата срещу името на България, е записано, че в страната е имало 50 000 евреи преди Втората световна война и нула жертви. Друга нула срещу друга страна в таблицата на Яд Вашем няма, каза той.

Вицепрезидентът Илияна Йотова започна изказването си като даде пример с радио пиесата по романа на Хърбърт Уелс „Война на световете“, която хвърля в паника слушателите в Америка. Йотова отбеляза, че най-бързо се разпространяват фалшивите новини. Не един и два пъти историята ни дава примери как съзнателно изречени новини водят до фатални политически решения, посочи тя. „Няма по-силно усилие досега за битката с фалшивите новини от журналистическата позиция и от журналистическата съвест. Затова напоследък са доста силни гласовете за подкрепата на истинската журналистика“, заяви вицепрезидентът.

Служебният министър на културата Велислав Минеков заяви в словото си, че заплахите към журналистите вече не са физически, а всеки десети журналист е заплашен със съд. Той отбеляза, че хората вече не се информират от традиционните медии, а използват социалните мрежи. Според него все по-често традиционните медии се опитват да са конкурентоспособни на социалните мрежи.

Служебният министър на туризма Илин Димитров отбеляза, че световните срещи на българските медии са събитие с голяма значимост и публичност. Тези прояви са отлична платформа за популяризиране на постигнатите резултати в различни сфери от българската икономика, включително и в един от най-динамичните и перспективни отрасли, какъвто е туризмът, каза той. По думите му тези срещи са и възможност за очертаване на бъдещи перспективи, проблеми и предизвикателства, с които трябва да се справим.

Посланикът на България в Тел Авив Румяна Бъчварова се спря на повода за провеждането на 17-ата Световна среща на българските медии в Йерусалим и Тел Авив  – предстоящата 80-а годишнина от спасяването на българските евреи. Отговорността ни да се връщаме към това събитие е голяма, защото то носи изключително много смислови уроци за днешния ден, заяви тя. Бъчварова каза, че е важно да отбележим тази годишнина, защото спасяването на българските евреи не е само исторически факт, а част от ежедневието, защото в Израел още живеят хора, които са го преживели. Най-добрият партньор на историята, която сме длъжни да съхраняваме, може би са медиите, заяви тя.

Според Димитър Цанчев – ръководител на Делегацията на ЕС в Държавата Израел, темата за спасението на българските евреи отеква особена силно и на фона на темата за борбата с антисемитизма, която в последните години отново набира скорост. По думите му основната форма на неговото разпространение са фалшивите новини и припомни, че миналата година ЕС е приел стратегия за борба с антисемитизма. „Нашите медии в чужбина имат изключително сложна и отговорна мисия. Освен да бъдат лице на България пред чуждите държави, те имат и мисията да бъдат един стожер на българщината в чужбина“, допълни Димитър Цанчев. Българските медии винаги са били проводници на взаимовръзката между българските общности по света, каза и председателят на парламентарната комисия по културата и медиите Иван Ченчев.

Срещата продължи с дискусия на тема „Медии и спасение на човека“ – вечните ценности в медиите, с модератор Георги Лозанов, директор на Дирекция „ЛИК“ в БТА. Медиите и спасението им в света на интернета са във фокуса на втория панел, чийто домакин е израелската информационна агенция Tazpit Press Service (TPS).

Вчера 17-ата Световна среща на българските медии започна с молитва на Божи гроб. За пръв път на Голгота беше отслужен молебен на български език.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!