BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Символите на Великден и тяхното значение

  • Written by:
Символите на Великден и тяхното значение

Снимка: Pexels

Великден е сред най-светлите христиански празници. Тогава християните честват Възкресението на Сина Божи Иисус Христос. То е на третия ден, след като Христос е разпънат на кръст и погребан. Но има някои символи, който са незименна част от Великден – пиленцата, яйцата, зайчетата и т.н. Ето каква е тяхната история.

Яйца

На Великден всяка година боядисваме яйца. Първото трябва да е червено, а цветовете на яйцата също имат символика. Самото яйце е символ на новия живот и на пролетта, още от древни времена. Смята се, че яйцето символизира и гробната пещера, от която Иисус излиза като възкръсва.

Снимка: Pexels

Пиленца

По празниците украсяваме дома и трапезата с малки декоративни пиленца или търсим солници, салфетки, купи с техния лик. Пилето също се приема за символ на новия живот и прераждането – тоест с възкресението на Христос.

Снимка: Pexels

Заек

Един от най-популярните символи на празника. Украсяваме дома с фигурки на зайци, а те също са изобразявани по подноси, чинии, покривки, салфетки и т.н. През пролетта магазините пък са пълни с шоколадови зайчета. Великденският заек е символ на новия живот и ни напомня, че пролетта е тук – тогава животните излизат, а природата се събужда. Има и легенди за него. В католическите страни Заекът е нещо като Дядо Коледа. Децата вярват, че ако са били послушни, дългоухото животинче ще дойде при тях и ще им остави гнездо или кошница, в които има шарени яйца, както и лакомства.

Снимка: Pexels

Лилиуми

Тези цветя са наречени още кремове. Те също биват рисувани по великденските аксесоари. Кремът символизира чистотата на Христос, както и неговото съживяване през пролетта.

Снимка: Pexels

Агне

Агнешкото месо е задължително за великденската трапеза, както и за тази на Гергьовден. Агнето е невинно и добро животно, бяло и чисто. То символизира самият Иисус Христос. Заколеното агне е като жертвоприношението на Божия син.

Снимка: Pexels

Кръст

Традиционен християнски символ. Иисус е бил разпънат на кръстта. Кръстът символизира победата на Христос над смъртта.

Снимка: Pexels

Палмови клонки

Те са известен символ на празника. Иисус Христос е бил посрещнат от хора, които развявали палмови клонки, когато пристигнал в Йерусалим в неделята преди Великден. Хората го посрещнали така, защото на предния ден, той възкресил ученика си  Лазар. В България се използват върбови клонки.

Снимка: Pexels

Автор: Ивета Иванова

Източник: m.teenproblem.net

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!