BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Северна Македония отбеляза Великден в празни църкви заради пандемията с коронавируса

  • Written by:

За първи път в историята на Северна Македония, най-големият християнски празник Възкресението Христово – Великден, беше отбелязан в празни църкви.

Именно заради пандемията с коронавируса, в храмовете на Македонската православна църква – Охридска Архиепископия се проведоха тържествени богослужения, но без присъствието на вярващи граждани.

Тази година Христовото възкресение вярващите посрещнаха в домовете си, спазвайки мерките на правителството за предовратяване на заразата с коронарирус в страната. В Северна Македония от петъкът – 17 април в 16 часа, до утре – 21 април в 5 часа сутрината, на сила е полицейски час. Това означава, че никой гражданин не смее да излиза извън, доколкото няма специално разрешение. Този полицейски час, който продължава непрекъснато 85 часа, е най-дългото ограничение на движението на гражданите в Северна Македония в нейната история.

Централното честване се проведе в храма „Св.Климент Охридски“ в Скопие, където традиционно се проведе тържествена литургия, с която ръководеше главата на Македонската православна църква – Охридска Архиепископия, архиепископът г.г. Стефан. Тържествената литургия се проведе на открито преди храма, а на неа присъстваха само църковни лица. Архиепископът г.г. Стефан изпрати молитва и за всички лекари, полицаи, пожарникари, както и за всички други лица, които ежедневно излагат на риск живота си в борбата с вируса.

Честването на Великден се проведе и в Бигорският манастир, а с тържествената литургия ръководеше архимандрит Партений. През 2018 год. архимандрит Партений получи наградата „Европейски гражданин“, а същата му беше връчена на официална церемония в Народното събрание на България. На тържествената литургия в Бигорския манастир, който тази година ще отпразнува 1000 години от съществуването си, присъстваха около стотина монаси, монахини, храненици на манастира, както и семейства от социално уязвими категории, които временно живеят в манастира.

В съботата в Северна Македония традиционно пристигна и Благодатният огън от Йерусалим, който тази година беше доведен чрез Атина по предварително споразумение между властите на Северна Македония и Гърция. На летището в Скопие свещения огън бе посрещнат от представители на правителството и след това предаден на свещеници от МПЦ– ОА.

Президентът и премиерът на Северна Македония, както и представителите на политическите партии в страната, отправиха поздравления към гражданите за големия християнски празник, на които им пожелаха здраве, щастие и радост. Те също така благодариха на гражданите, че послушаха призивите на политиците, тази година да празнуват Великден в домовете си и на този начин да всички заедно да участват в борбата срещу заразата с коронавируса.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!