BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Сдружение на пчеларите „Радилица”: Не превръщайте пестицидите в убийци на пчелите

  • Written by:

Работата на полето започва, предстоят масови пръскания с пестициди. Технологичният комплекс от агротехниката на почти всички култури включва и химични третирания с различни групи пестициди. Първите пръскания с препаратите за растителна защита (ПРЗ) започват рано напролет – при трайните насаждения преди цъфтеж, а след това и в цъфтеж срещу болести и неприятели и при полските култури срещу плевели. Тези пръскания  носят голям риск за пчелите, а това означава, че трябва да се вземат предпазни мерки, т.е. да се приложи цялата процедура за защита на пчелите, каза председателят на босилеградското сдружение на пчеларите „Радилица” Сладжан Дончев.

Отбора за защита на пчелите към Съюза на пчеларските организации на Сърбия са направили плакати с които осведомяват и предупреждават обществеността, че Законът забранява пръскането на растения по време на цъфтежа със средства отровни за пчелите, защото по този начин се убиват опрашителите и се намалява добива.

Нарушителите на забраната плащат обезщетение на пчеларите, както и глоба, която възлиза на 35 до 50 хиляди динара за физически лица, 300 до 500 хиляди динара за предприемачи и 500 хиляди до един милион динара за юридически лица.

Да се изработи интернет платформа с интерактивна карта, на която да се нанесат пчелини и земеделски площи, е една от идеите на босилеградското сдружение на пчеларите „Радилица“. По този начин цялата информация ще се въвежда в системата и тя автоматично ще генерира съобщения до пчеларите за предстоящите действия на земеделските производители.

Преди всичко необходима е още по добра информираност, както и добронамереност.

Всички пестициди са опасни за пчелите. В земеделието се използват четири групи пестициди: хербициди, фунгициди, инсектициди, акарициди. Всички тези групи са предназначени за определени икономически вредители по растенията – плевели, болести, насекоми и акари. Формулациите на пестицидите съдържат активни вещества от различни химични групи, които, за да действат убийствено на вредителите, в по-малка или по-голяма степен представляват отрови. Най-безвредни за пчелите от четирте групи са акарицидите, които са предназначени за борба с вредните акари – насекоми от отделен клас. По-голямата част от хербицидите и фунгицидите също нямат пряко убийствено действие срещу пчелите, но представляват опасност за тях при неправилна употреба. Най-опасни са инсектицидите, с които се води борба срещу вредните насекоми – най-близки родственици на пчелите. Тези пестициди садържат различни химични групи – органофосфорни, карбаматни, пиретроидни и др., и имат различен начин на действие, но във всички случаи са силно отровни за пчелите. Според начина си на действие те се делят на контактни и системни. Контактните препарати действат убийствено, след като съответните насекоми (вредни или полезни), биват напръскани директно с техни разтвори или след като се хранят с третирана растителна продукция. Този вид продукти имат бързо инициално действие и в подобни случай загубите от отравяне на пчели се свеждат обикновено до директно напръсканите екземпляри, които дори не могат да стигнат до кошера. Най-отровни и с големи негативни последици за пчелите са инсектицидите със системно действие. Това са препарати, които проникват в тъканите на растенията и организма на насекомите, като действат и респираторно чрез парите си. Третирани с разтвори от подобни инсектициди пчели, се превръщат в неволни убийци на цели кошери. Връщайки се в кошера, действието на препаратите продължава чрез газовата им фаза и причинява смъртта и на останалите пчели там. И все пак, независимо какви видове пестициди се използват за третиране на земеделските култури на открито, всички те носят риск от отравяне на пчелите. Едните пряко – чрез инсектицидното си действие, а другите косвено – от директното попадане на препаратите върху тях, в резултат на което те са нежелани и биват убивани от останалите пчели в кошера поради специфичната миризма. Токсичността на ПРЗ за пчелите идва от силната чувствителност на тези насекоми към неспецифични за тях миризми. Този факт се знае от всички пчелари, които знаят колко агресивни и раздразнителни стават пчелите, ако сторпанинът им е силно парфюмиран. От тук и напръсканите с какъвто и да е вид пестицид пчели, стават нежелани, изгонвани и най-често убивани от своите съкилийнички.

Дали и тази година ще има отровени пчели, зависи единствено и само от спазването на съществуващия ред за оповестяване на пръсканията и изискванията при употреба на ПРЗ.

Снимка: Сладжан Дончев

ММ ГЛАС ПРЕСС

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!