BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Премиерът и вицепремиерът на Северна Македония са оптимисти, че спорът с България ще бъде решен през тази година

  • Written by:

Отношенията с България са постоянно във фокуса на изявленията на държавното ръководство на Северна Македония. Така през последните два дни, премиерът Зоран Заев и вицепремиерът, отговарящ за европейските въпроси, Никола Димитров, отново изразиха своите виждания за актуалните македоно-български въпроси.

Премиерът Зоран Заев вчера проведе среща с послникът на Хърватия в Северна Македония, Нивес Тигань. От правителствената пресслужба съобщиха, че на срещата наред с други неща, са били обсъдени и въпросите за европейското бъдеще на страната, както и отношенията с България.

Премиерът Заев заявил, че Северна Македония остава ангажирана в диалога с България и че с новото правителство на България ще бъде постигнато споразумение за преодоляване на настоящата ситуация и за прилагане на Договора за добросъседство и приятелство от 2017 год. Зоран Заев подчертал, че Северна Македония уважава всички различни европейски идентичности и езици, като очаква македонската идентичност и македонския език също така да бъдат уважавани. „Това е европейска ценност и ние искаме от държавите-членки на ЕС да се придържат към европейските ценности“, казал още македонския премиер на срещата.

Вицепремиерът на Северна Македония, отговарящ за европейските въпроси, Никола Димитров преди два дни беше на посещение в Австрия и проведе среща с австрийския министър за Европа, Каролине Едщадлер. След срещата те проведоха съвместна пресконференция, на която македонският вицепремиер беше попитан от журналистите дали вярва, че след изборите в България ветото ще бъде по-лесно преодолимо и дали има възможност за решаване на историческите и езиковите въпроси.

Вицепремиерът Димитров отговори, че трябва да се изчака формирането на новото българско правителство и каза, че е убеден, че най-големите привърженици на Северна Македония трябва да бъдат нейните съседи, защото те имат най-голям интерес към европейска, близка и предвидима Северна Македония. Никола Димитров бил убеден в това, че за да бъдете близки трябва да уважавате другия, а това уважение със сигурност включвало факта, че въпросите за идентичността, за македонците и за македонският език, са били въпроси на македонския народ.

Вицепремиерът на Северна Македония изтъкна, че държавите не признават езици, а въпросът с езиците бил въпрос на самоопределение и вътрешен въпрос на страната. Той подчерта, че македонският език бил официален език в бивша Югославия и  че македонският език присъствал в ООН,  а приятелството трябвало да означава уважение към достойнството на другия.

Според Никола Димитров, ако са мъдри както европейска България, така и европейска Северна Македония и регионът, могат да обяват общ европейски успех през тази календарна година, защото залогът бил много голям. Успехът е стратегически императив тази година както за Европейския съюз, така и за Северна Македония и за нашия регион, добави вицепремиера Димитров.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!