BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

През последните две седмици район Тараклия зае първо място по броя на случаите на КОВИД-19 в Молдова

  • Written by:
През последните две седмици район с предимно българско население -Тараклия, излезе начело по брой случаи на КОВИД-19 в Молдова, на второ място е столицата. Това съобщи на заседанието на Спешната комисия по обществено здраве лекар-епидемиолог от районния Център за обществено здраве Елена Карамалак, предва http://www.bta.bg/bg/c/MI/id/2349780

Така през последната седмица (18-24 януари) в района Тараклия са регистрирани 106 случая на коронавирус. В град Тараклия – 56 случая, в Твърдица -20, в Кортен – 15, в Кайраклия – 10, във Валя Пержей – 3 и два случая в Чумай.

Трима души са починали в районната болница.

От началото на пандемията в района Тараклия са регистрирани общо 1459 случая, от които 1239 са излекувани и 38 са починали.

Шефът на областната болница Валери Желев съобщи, че на сутринта на 25 януари в болницата са били 39 пациенти с КОВИД-19, от които 16 са в тежко състояние, трима в изключително тежко състояние. Общо болницата разполага с 41 легла за пациенти с коронавирус. Според лекаря, предимно боледуват възрастни хора и хора с хронични заболявания, персоналът работи до краен предел, а през миналата събота в болницата имаше недостиг на кислороден концентрат, каза Желева. На заседанието беше отбелязано, че рязкото нарастване на заболеваемостта се дължи на неспазване на мерките във връзка с разпространението на КОВИД-19 по време на коледните и новогодишните празници в църкви, магазини и заведения за обществено хранене.

В страната, обаче, от седми декември броят на случаите на коронавирус намалява, а през последните три седмици ситуацията се стабилизира, каза Карамалак. Епидемиологът каза още, че до края на януари в района се очаква да бъде доставена ваксина срещу коронавируса и медицинският персонал ще бъде първият, който ще бъде ваксиниран.

През изминалия ден в Молдова са обработени 1279 теста, потвърждаващи 224 случая на инфекция с новия коронавирус, два от които са внесени. Към днешна дата страната има 156 426 случая на КОВИД-19. Общо 147 178 души са излекувани от заразата. В същото време министерството на здравеопазването докладва за регистрацията на още седем смъртни случая от вируса, броят на починалите достигна 3 368 души.

снимка: молдпрес

Още за четене…

На шампионата по свободна борба на Украйна,  проведен на 20-21 януари в Харков, отборът на …

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!