BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Президентът на Европейския парламент, Дейвид Сасоли е на посещение в Северна Македония

  • Written by:

Новоизбраният президент на Европейския парламент (ЕП), италианецът Дейвид Сасоли пристигна днес на двудневно посещение в Северна Македония, по покана на президентът на македонският парламент, Талат Джафери. Северна Македония е първата страна, която посещава новоизбрания президент на ЕП.

Днес президентът на Европейския парламент и членовете на неговата делегация имаха двустранна среща с премиера Зоран Заев и с делегация на правителството на Северна Македония. След срещата премиерът Заев и председателят на ЕП, Сасоли проведоха съвместна пресконференция.

Премиерът Зоран Заев първо благодари на всички депутати в Европейския парламент, които гласуваха за резолюцията с която призоваха страните-членки на ЕС да започнат преговори със Северна Македония и Албания и да поправят несправедливостта към тези две страни причиненат от Съвета на ЕС. Зоран Заев подчерта, че почти всички европейски лидери са се съгласили с факта, че на 18-ти октомври на Северна Македония й беше нанесена неправда и че неодобрението за започване на преговори с ЕС е било историческа грешка.

Македонският премиер подчерта, че Северна Македония е готова да работи заедно с държавите-членки на ЕС, особено с Франция, но и с европейските институции по разработването на концепция, която да удовлетвори интересите на всички страни и да донесе ново качество на отношенията между ЕС и Западните Балкани. Зоран Заев добави, че перспективата за членство в ЕС е незаменима и не трябва да се поставя под въпрос, ако наистина искаме стабилни и проспериращи Западни Балкани.

Президент на Европейския парламент Дейвид Сасоли заяви за медиите, че незапочването на преговори на Северна Македония с ЕС не е поражение, а по-скоро един вид застой. Той подчерта, че всички европейски институции са убедени, че Северна Македония трябва да започне с преговорния процес с ЕС възможно най-скоро, тъй като страната е изпълнила всички условия за това.

Дейвид Сасоли изтъкна, че страните, които са имали определени резерви по отношение на започването на преговори за членство със Северна Македония, вече са започнали да преразглеждат своите възгледи, което според него е много положителен сигнал. Президент на ЕП каза, че той очаква до няколко месеца да се промени решението на Съвета на ЕС и това трябва да даде възможност на институциите на Северна Македония да не спират с процеса на започналите реформи.

Посещението на президентът на Европейския парламент на Северна Македония продължава и утре, когато той между другото ще говори и пред депутатите в македонското събрание.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!