BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Президентът на Европейският парламент говореше от трибуната на Събранието на Северна Македония

  • Written by:

Президентът на Европейския парламент – Дейвид Сасоли, вчера в рамките на последния ден от неговото посещение на Северна Македония, имаше обръщение към депутатите в македонския парлемент от трибуната на Събранието.

Той заяви, че Северна Македония положи големи усилия, като дори промени конституционното си име, за да получи шанс за започване на преговори за членство с ЕС. Сасоли изтъкна, че македонските депутати не трябва да съжаляват за това, а напротив трябва да се гордеят с това важно решение, което е показало техната смелост. Това решение според Сасоли, ще позволи Северна Македония да стане член на НАТО, както и да започне преговори за членство, а след това да стане и пълноправен член на ЕС.

В своето обръщение Дейвид Сасоли отбеляза, че въпреки че много политици виждат отлагането на преговорите със Северна Македония като историческа грешка, той иска да вярва, че става дума само за исторически застой. Той подчерта, че с началото на работата на новият състав на Европейската комисия, Северна Македония отново ще получи подкрепа за започване на преговорите.

Президентът на Европейския парламент кяза, че разочарованието на гражданите на Северна Македония е разочарование и за най-големият брой на страните-членки на ЕС, които са убедени, че Северна Македония е готова да започне с процеса на присъединяване. Дейвид Сасоли каза и това, че ЕС трябва да свърши своята част от работата, а и страните, които се интересуват за влизане в Съюза да продължат със своя европейски път. Според него, началото на процеса на преговори ще бъде само момент, който ще засили процеса на реформи, който е необходим и в Северна Македония.

Президентът на Европейския парламент проведе и среща с президента на македонското събрание, Талат Джафери. Сасоли по време на съвместната конференция с Джафери след срещата отново изтъкна, че ще бъде направено всичко, за да се създаде нова възможност за вземане на решение за започване на преговори за членство със Северна Македония, имайки предвид подкрепата от много държави-членки на ЕС и на европейските институции по този въпрос, като добави, че той вижда бъдещето на Северна Македония в общото европейско семейство.

Президентът на Европейския парламент по време на неговото двудневно посещение на Северна Македония, което имаше за цел да даде положителен сигнал за европейското бъдеще на страната след блокадата от страна на Франция за започване на преговори за членство с ЕС, проведе срещи и с президента и премиера на Северна Македония, Стево Пендаровски и Зоран Заев.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!