BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Председателят на Тараклийския район в Молдова се срещна с български официалните лица

  • Written by:
Председателят на район Тараклия – център на българите в Молдова – се срещна с българска официална делегация. Иван Паслар беше на работната визита в България от 23 до 26 август, съобщава пресслужбата на районния съвет Тараклия, предава http://www.bta.bg/bg/c/MI/id/2268950

Ръководителят на района първо се срещна с председателя на Общински съвет – Русе, Иво Пазарджиев.

„Г-н Паслар търси съмишленици в каузата Тараклийският район и българските традиции, датиращи там от години, да бъдат опазени при ликвидиране на района след новото административно-териториално деление на Република Молдова. Според председателя Иван Паслар единствен вариант за съхраняване на Тараклийския район е приемане на закон за особен статут, което прави поставеният въпрос изключително важен за всички близо десет хиляди етнически българи, които живеят в него. А целта е една – хармонично развитие на българската идентичност, финансово-икономическата свобода, както и осигуряване на условия за запазването на Тараклия“, съобщава dnews.bg.

Освен това Паслар и Пазарджиев обсъдеха превръщането на Тараклийския държавен университет „Григорий Цамблак“ във филиал на Русенския университет „Ангел Кънчев“. Председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев взе отношение по поставените проблеми и се очаква да инициира спортно събитие между българите от Тараклия и Община Русе, с което да се даде повече гласност на етническата ни група в Молдова.

Същите теми и проблеми на бесарабските българи в Молдова бяха обсъдени и по време на срещите на председателя Иван Паслар в София с председателя на „Асоциацията на българите по света“ Младен Станев и с депутата на Европарламента от България Ангел Джамбазки.

Както съобщава пресслужбата на район Тараклия, евродепутатът каза, че ще повдигне въпроса за статута на Тараклийския район като национално-културен в комисиите на Европейския парламент и ще го предложи за обсъждане на заседанието на законодателния орган.

В Сливен председателят на българския район в Молдова се срещна с ръководителите на горските предприятия и представителите на бизнеса. По време на срещата бяха обсъдени проблемите на развитието на горското и ловното стопанство в България и Тараклия. Страните обмениха опит и се договориха да обучат специалисти в тази област за новосъздаденото горско и ловно стопанство в Тараклия.

снимка:dnews.bg\ среща в Русе

Източник: Ирина Богоева

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!