BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Председателят на Партията на европейските социалисти, Сергей Станишев бе на посещение в Северна Македония

  • Written by:

Бившият премиер на България и настоящ  евродепутат и председател на Партията на европейските социалисти (ПЕС), Сергей Станишев бе на посещение в Северна Македония. Посещението на Станишев имаше за цел да подкрепи процеса на евроинтеграция на Северна Македония.

По време на престоя си председателя на ПЕС първо проведе среща с премиера на страната, Зоран Заев. На срещата Сергей Станишев изразил категоричната подкрепа на ПЕС за вземане на положително решение от страна на Съвета на ЕС през октомври , за започване на преговори със Северна Македония за членство в ЕС. Евродепутатът и председател на ПЕС, приветствал споразуменията на Северна Македония с България и Гърция, както и демократичната зрялост, която показва страната.

На срещата двамата събеседници са констатирали, че евроатлантическите перспективи на Северна Македония вече са допринесли за развитието на икономическото сътрудничество със страните от региона и извън него, за нови инвестиции, а с това и за по-високи заплати и по-добър жизнен стандарт на гражданите.

Сергей Станишев след това проведе и среща с делегация на управляващата партия в страната – Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ), която е членка на Партията на европейските социалисти. Президентът на ПЕС заяви, че се радва че след две години и половина от управлението на СДСМ, той може да види големи промени в Северна Македония. Той подчерта, че Северна Македония е много добър пример за намиране на диалог със съседите, с цел по-добро бъдеще, което е свързано с ЕС и европейското бъдеще на целия регион.

Вицепрезидента на СДСМ и министър на отбраната на Северна Македония, Радмила Шекеринска и Сергей Станишев проведоха и съвместна пресконференция, на която подчертаха, че доброто сътрудничество и подкрепата от страна на Партията на европейските социалисти ще се засили в интерес на регионалните отношения и бъдещето на Северна Македония в ЕС.

З.М.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!