BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Председателите на националните съвети на малцинствата в Сърбия проведоха среща с министъра Бранко Ружич

  • Written by:

Министърът на държавната администрация и местното самоуправление Бранко Ружич вчера е провел работна  среща с председателите на националните съвети на националните малцинства в Сърбия. На срещата е присъствал и председателят на Националния съвет на българите в Сърбия Стефан Стойков.

Преди срещата е проведено и заседание Координация на Националните съвети, на което е прието решение следващата година от Бюджетния фонд за националните малцинства да бъдат финансирани проекти в областта на образованието.

Председателят на нашия НС Стефан Стойков заяви, че в изказването  е запознал  министъра и останалите присъстващи с постиженията на Националния съвет на българското национално малцинство през изминалия период  в областта на образованието, културата, информирането и служебната употреба на езика и писмото. Акцентът в своето обръщение е сложил върху превеждането на останалата част от учебниците на български език и проблема на (старо) „Братство”. Стойков добави, че е доволен от срещата и изтъкна, че работата на нашия национален съвет е оценен позитивно за тази година.

Министърът по време на срещата е информирал присъстващите за най-важните дейности на министерството, които са важни за реализирането на правата на националните малцинства. През 2019. година от Бюджетния фонд за националните малцинства са подкрепени 91 проекта от областта на културата на националните малцинства на стойност 30 милиона динара. Министър Ружич е изтъкнал още и важността да се създадат отношения на сътрудничество и доверие между националните съвети и на министерството, защото това е в интерес не само на членовете на всички национални малцинства, но и за всички граждани на Република Сърбия.

Срещите на министъра с председателите на националните съвети на националните малцинства са част от редовните дейности и механизми за насърчаване на сътрудничеството и обсъждане на работата на националните съвети.

Фото: Архива на сайта на Министерството на държавната администрация и местното самоуправление на Р. Сърбия

ММ ГЛАС ПРЕСС

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!