BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Почти 50 % от младите хора в България живеят с родителите си – в Дания са само 4 %

  • Written by:
„Близо 50 на сто от младите хора у нас живеят с родителите си, докато в Дания само 4 на сто от младите хора над 18 години живеят с близките си. По-зле е в Хърватия, където 65 на сто съжителстват с родителите си“. Това коментира пред БНР проф. Искра Дандолова, анализатор по жилищна политика, по повод последните данни на Евростат за жилищата у нас.

„Този процес обаче се променя, като тенденцията е младите хора все по-често да живеят сами в града, макар и на квартира, в малки жилища. Има и тенденция за връщане на хората към селата. Но реална пречка това да не става често е, че там няма какво да работят младите хора. Има и друга тенденция у нас – в страната ни се формира тежко социално разслоение. И затова има едни 12 на сто от хората, които живеят в свърхжилищна площ и други, които са в недоимък“, допълни Дандолова в предаването „Хоризонт до обед“ .

Експертът коментира още, че много млади хора са заминавали в чужбина именно заради невъзможността да си закупят жилище:

„В миналото имаше взаимоспомагателните каси, които даваха заеми за закупуване на жилище. Но касите фалираха и младите българи продължиха да живеят със своите родители“. 

По думите на експерта най-сериозният проблем е жестокото социално разслоение по отношение на жилищната политика: 

„Има едни милионери, които имат много и огромни жилища, дори в чужбина, и други, които не могат да живеят в луксозните затворени комплекси – това раздели населението у нас. Това не е характерният модел на живот на българите, които винаги са живели при почти еднакви жилищни условия и заедно, а не разграничено в скъпи комплекси“. 

Източник: actualno.com

Още за четене…

На 6 януари т.г.  Асоциацията на българите в Украйна отбеляза 173-та годишнина от рождението на …

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!