BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Положението на туристическия сектор в Северна Македония остава трудно

  • Written by:

В Северна Македония за пореден месец е регистрирано намаляване на броя на туристите, които посещават страната. Но в сравнение с данните от миналите месеци, спадът на туристическите посещения през месец февруари 2021 е по-мал. Трябва да се напомни, че пандемията на коронавируса в Северна Македония започна на 26 февруари 2020 г., което означава че миналия февруари бе последния месец в който живота беше нормален, т.е. нямаше никакви ограничения.

Според данните на Държавният статистически институт на Северна Македония, през февруари 2021 г. страната е била посетена от 11.835 чуждестранни туристи, докато броя на домашните туристи е 15.734 лица. Това представлява намаляване на броя на чуждестраните туристи от 60,2% в сравнение с февруари 2020 год., докато броя на домашни туристи е намалял за 10,4%.

Да напомним, че броят на чуждестранните туристи за цяла 2020 год. в Северна Македония бе намален за 84,4%, а при домашните туристи бе регистрирано намаляване от 18,3%.

Най-атрактивна дестинация за туристите през месец февруари бил град Скопие, като на посещение на македонската столица Скопие са пристигнали 7.897 лица. След това са езерските места в Северна Македония, които са били посетени от 7.428 туристи.

Най-много чуждестрани туристи, които са посетили Северна Македония през февруари 2021 г. са дошли от съседните държави. На първо място е Косово, чиито 2.518 граждани са посетили страната, след това са Албания с 2.185 и Сърбия с 1.891 граждани, които са дошли на посещение в Северна Македония.

От България на посещение в югоизточната им съседка през февруари са дошли общо 362 лица.

Да напомним, че България изисква или отрицателен PCR тест за коронавирус или поставяне под карантина при влизане на пътници от територията на Северна Македония, докато Косово, Сърбия и Албания нямат такива условия и пътуването на гражданите е свободно. От друга страна, границата с Гърция е затворена за македонските граждани от началото на пандемията.

Заради тежката ситуация в туристическия сектор следващата седмица туристическите агенции в страната ще излезат на протести. Представител на туристическата камара на Северна Македония заяви, че спадът на приходите на повечето туристически агенции е над 80%. Те търсят финансова помощ от правителството, както и продължаване на срока на мярката „Ваучери за ваканция“ до 2022 год. С тази мярка македонските граждани могат да получат помощ от правителството в размер до 150 евро за почивки в страната.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!