BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Отказват БГ гражданство на наши от Босилеград

  • Written by:

Протест срещу откази на българско гражданство на наши сънародници организира Демократичният съюз на българите в Босилеград. Това обяви председателят на организацията в Западните покрайнини Драголюб Иванчов. „Досега е постъпила информация за 12 човека, на които е отказано българско гражданство. За босилеградските българи беше по-лесно да си извадят нови официални сръбски документи за български произход.

Повечето от кандидатите, от които е поискано да доставят такъв документ, вече са го направили в срок. Напоследък Съветът по гражданство не изисква никакви допълнителни документи, а направо им отказва българско гражданство за това, че не били предоставили „убедителни доказателства” за произход“, обяснява и председателят на Културно-информационния център в Босилеград Иван Николов.

„От това пострадаха десетки българи от Босилеград, които инвестираха по няколко стотин евро в документи за българско гражданство за всякакви такси, преводи, легализации и пътувания до София. Чакаха 4-5 години за българско гражданство и накрая получиха отказ. Сред тях има и такива, на които е отказано българско гражданство, въпреки на лица които са завършили образованието си в България по 103 ПМС и неведнъж са доказвали българския си произход при кандидатстването, записването на университета и изваждането на лични карти пред органите на МВР“, заяви още Иванчов.

Проблем за нашите сънародници се оказва и издаването на шофьорски книжки в Кюстендил. Вече потърпевшите са над 90 човека, предимно млади хора от Босилеградско, с двойно гражданство. Голяма част от тях са учили в кюстендилски гимназии и са изкарали шофьорски курсове, но в КАТ-Кюстендил, отказват да им издадат свидетелство за правоуправление. От своя страна шефът на КАТ „Пътна полиция“ в Кюстендил, главен инспектор Радослав Буюклийски поясни, че работят съгласно закона и правилата. „Не може да стоят тук три дни и да искат български книжки. Няма как да се случи. Законът е направен така, че трябва да имат 185 дена постоянно пребиваване в България“, уточниха още от полицейската структура.

Източник:  newsbg.eu

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!