BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Молдова участва в най-голямата среща за репродуктивните права в Найроби

  • Written by:

Тези дни Найроби (Кения) е домакин на най-голямата среща за репродуктивните права и равните възможности за жените и момичетата. Делегация на Република Молдова потвърди на форума ангажимент на страната за приемане на реда на Международната конференция по народонаселението и развитието (CIPD) от 25-годишна давност, на която 179 правителства настояха, че жените и момичетата да могат да се реализират във всички сфери на живота и са в състояние да вземат решение за тяхното сексуално и репродуктивно здраве.

В състава на молдовската делегацията са включени служители, представители на гражданското общество, демографски изследователи, млади хора и активисти, които се застъпват за правата и репродуктивно здраве, както и за равни възможности на жените, на момичетата и младите хора.

Потвърдените от Република Молдова ангажименти включват намаляване на феномена на побертатската бременност, увеличаване на достъпа на младите хора до образование, здравни грижи и услуги, приятелски настроени към младите хора. Ангажиментите включват и разработване на възможности за участие на младите хора, осигуряване на достъп на хора с увреждания и други уязвими категории до сексуални и репродуктивни здравни услуги.

Смята се, че в световен мащаб повече от 800 жени умират годишно от предотвратими причини по време на бременност и раждане, а 33 хиляди момичета са принудени да се оженят. 232 милиона жени искат да се предпазят от бременност, но не могат да го направят, защото нямат достъп до съвременните средства за контрацепция, и всяка година повече от четири милиона момичета са изложени на рискови операции на женските полови органи.

В рамките на срещата в Найроби са поети повече от хиляда ангажимента за изпълнение на плана за действие на CIPD от 1994 г. Постигането на целите на CIPD също е важно за постигането на целите за устойчиво развитие до 2030 г. Срещата в Найроби събира хиляди хора от цял свят. Събитието е организирано от Правителството на Кения, Дания и UNFPA.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!