BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Лекции за диабет в босилеградското основно училище

  • Written by:

По повод Световния ден за борба с диабета в босилеградското основно училище Георги Димитров” бяха изнесени лекции на тема „Диабет и здравословното хранене“ от преподавателката по биология Милена Миленова.

Лекциите бяха представени на ученици от горните класове в централното училище и в подведомствените училища. По много интересен и достъпен начин преподавателката обясни най-важните неща за диабета.

Миленова изтъкна, че диабета е сериозно хронично заболяване, а профилактиката е номер едно за предотвратяване на болестта и намаляване броя на болните. Като се има предвид, че нездравословният начин на живот, нездравословните диети и намалената физическа активност са основни фактори за появата на диабет, целта на инициативата бе насръчване на учениците и преподавателите към превантивни действия за предотвратяване и контролиране на тази коварна болест.

Присъстващите бяха запознати и със симптомите на най-често срещаните видове диабет и как да се действа, ако някой разпознае симптомите.

Миленова обясни на учениците колко важни са храненето и физическата активност.

– Ние съветваме нашите ученици две неща – да се храним здравословно и да се движим. Нека никога да не забравяме това. Най-малко тридесет минути на ден физическа активност е наистина от съществено значение, не само за предотвратяване на диабет, но и за профилактика на всички сърдечно-съдови заболявания, посочи Миленова.

Р.П.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!