BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Кметството на бесарабския град Тараклия приемаше сурвакари

  • Written by:

Кметството на молдовския град Тараклия и други институции приемаха днес сутринта сурвакари. Тази година, освен фолклорната група „Изворче“ към гимназията номер три и актьорите на Театъра „Смешен петък“, в администрацията на града, района, библиотеката и българското консулство с поздравленията дойдоха и малките сурвакари от детските градини номер 2 и 3.

Децата, облечени в народните костюми сурвакаха държавните служители на молдовски, руски, гагаузски и български език, а те ги дариха в знак на благодарност със сладки и парички.

По-възрастните показаха обичая „Коза“, който се почита и в молдовските села. Актьорите бяха придружени от музиканти, които свиреха на акордеон и тъпан. Козата е символ на плодородието. В обреда, който показват тараклийските фолклорни групи, козата се разболява и пада на земята мъртва. Магьосница и кукерите идват и прогонват демони от нея. Козата оживява и ражда потомство. Падането на козата означава края на старата година, а нейното възкресение означава началото на нова. Обредът се завършва с традиционно българско хоро.

На 14 януари бесарабските българи отбелязват Нова година по стар стил. Днес жителите на Тараклия, както и в Молдова празнуват и Васильовден.

Още за четене…

KORONA VIRUS COVID-19 Dnevno ažurne informacije u vezi sa merama Vlade R. Srbije mogu se …

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!