BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Има ли опасност за идентичността на българите в Украйна

  • Written by:

Съветът за работа с българите в чужбина към вицепрезидента е обсъдил сигнали от български дружества в Украйна за опасности пред компактността на населението с български произход и запазване изучаването на български език.

В Украйна е в ход административно-териториална реформа, която предвижда създаването на четири пъти по-големи от настоящите териториални единици.

Съществува реална опасност от разформироване на българския регион, чието население е предимно от български произход. Това може да лиши хиляди деца с български корени от уроците по майчиния език.

Българската общност настоява Болградският район да получи особен статут на български регион. По време на дискусиите в съвета е било подчертано, че страната ни трябва да е последователна в позицията си, че не бива да се допуска раздробяване на Болградския регион.

Българската общност очаква по-голяма активност от властите в София, които да поставят въпроса при преговори на различни нива.

Предвид предстоящото национално преброяване, тревожни са сигналите от българското малцинство в Албания, което през 2017 година получи официален статут.

Необходими са повече инициативи, които да покажат на българската общност там, че не е забравена, е подчертала вицепрезидентът Илияна Йотова.

В съвета участват представители на изпълнителната и законодателната власт, водещи учени, политолози, университетски преподаватели, журналисти и общественици.

Интервю по темата с Райна Манджукова, член на съвета към вицепрезидента, можете да чуете в звуковия файл.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!