BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Изложба на мартеници в Народното събрание на Република Сърбия

  • Written by:

Деца от първи до осми клас на ОУ „Георги Димитров“ изработиха мартеници, които ще отпътуват за Белград в Народното събрание.

Изложба на  ръчно изработените мартеници ще бъде открита в хола на Народното събрание на 2 март от 12 часа.

Инициативата е на Невенка Костадинова, която заема поста народен представител в Народната скупщина на Република Сърбия.

Идеята е да се популяризира уникалната и древна българска традиция и в други държави.  Децата ще изненадат народните представители с подарък, като по този начин ще популялизират традиционния български обичай и ще покажат, че децата имат умения да творят и да създават красота.

Част от експозицията ще са и информационни табла, обясняващи географското разпространение на обичая, направата на традиционна и съвременна мартеница, начинът на даване и носенето й, символика на цветовете и легенди за Баба Марта.

В организацията и провеждането на мероприятието съдействие са оказали и Националния съвет на българското национално малцинство в Сърбия и Община Босилеград.

Освен децата от Босилеград на изложбата ще отидат и деца от Иваново и Цариброд.

ММ ГЛАС ПРЕСС

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!