BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Захариева: Да не се отлагат преговорите със Северна Македония и Албания

  • Written by:

Преговорите за членство в ЕС на Република Северна Македония и Албания не трябва да се отлагат заради френското предложение за нова методология за преговорите за присъединяване. Тези процеси могат да вървят паралелно.

Това подчерта вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на конференцията в София, посветена на Западните Балкани.

Тя изрази надежда, че през следващите 6 месеца двете държави ще получат зелена светлина за започване на преговори.

Понякога съм от най-остро звучащите външни министри за това, че ЕС не може да вземе решение. Вината не е само в съюза. Голяма отговорност имат и страните -кандидатки„, заяви Захариева.Тя призова 6-те страни да извършват необходимите реформи, макар и понякога те да са болезнени и скъпи.

Външният ни министър направи преглед на постигнатото в процеса на европейската интеграция на 6-те страни като подчерта, че „на Балканите нещата никога не са черни или бели“.

Имаме подписан договор за приятелство и добросъседство със Северна Македония, но от друга страна той не се изпълнява с достатъчно добро темпо, особено в частта за историята. Има отворени много преговорни глави с Черна гора, но и блокиран диалог между Белград и Прищина. Също така отне година да бъде формирано правителство в Босна и Херцоговина и в същото време има напредък в евроатлантическата интеграция с приемане на план за действие и сътрудничество на страната с НАТО.

Екатерина Захариева подчерта приноса на България за запазването на европейския фокус върху страните от Западните Балкани.

Сред участниците в конференцията бяха още Наталия Апостолова, представител в Косово на Върховния представител по въпросите на външните работи и политиката за сигурност на ЕС, както и политици, и експерти в областта на геополитиката, международните отношения и националната сигурност.

Организатори на форума са Фондацията за европейска реформа „Ню Дайрекшън“ и Международният републикански институт. Вицепрезидент на Фондацията за европейска реформа „Ню Дайрекшън“ е членът на EП и на Групата на Европейските консерватори и реформисти и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки.

Източник:news.bg

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!