BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Засадиха 102 000 дървета в над 70 общини в България

  • Written by:

102 хиляди дръвчета бяха засадени в над 70 общини в цяла България тази пролет чрез инициативата Гората.бг. С това засадените от инициативата дръвчета станаха 903 000, а целта от 1 милион нови дървета ще бъде постигната още тази есен, обещават от най-голямата доброволческа организация в България, която засажда гори и дървета. Инициативата засажда бъдеще и прави добро от 8 години, но тази година е различна. За първи път не се провежда нито едно масово събитие с доброволци, защото точно, когато събитията следва да стартират, идва извънредното положение и заплахата от вирусна пандемия. Все пак от инициативата не се отказват и намират начин да продължат да засаждат дървета. „Когато намеренията са добри, желанието силно, винаги има начин и цялата вселена ти помага. – казва Никола Рахнев създател на инициативата. „Не можеш да спреш гората да се разлиства. И не можеш да спреш доброто да се развива.“ – с усмивка допълва той.


От организацията изпращат писмо, с което предлагат на всички 268 общини в България да получат безвъзмездно дръвчета от над 12 дървесни вида – липи, явори, дъбове, кестени, кедри, смърч и др. За радост на организаторите над 80 общини се включват, като повечето засаждат хиляди дървета сега, тази пролет, а други избират да ги получат есента, в очакване на по-спокойна обстановка. „Това е трето издание на кампанията ни, с която подпомагаме общини и хиляди населени места в тях, вече сме дарили близо 300 000 дървета, за да бъдат засадени там, където има най-силна нужда в и близо до населените места. Прекрасно е, че заедно можем да направим света, в който живеем по-добър, по-зелен, по-чист и по-красив.“ – споделят от Гората.бг. В предишни издания са се включвали и повече общини, но организаторите са радостни, че с оглед на сложната обстановка и тази пролет от общините споделят мечтите за един по-добър свят. Благодарят на тези от тях взели участие, както на МЗХГ и множество горски стопанства за подкрепата.

От Гората.бг даряват дървета и на училища, детски градини, църкви, болници, домове и др. В емблематичните си кампании в подкрепа за пчелите и пчеларите, в които са дарили над 250 000 медоносни дръвчета, тази есен включват и 60 000 плодни – ябълки, череши, дюли, джанки и др. А една от най-хубавите им инициативи расте и в момента – повечето от дарените миналата есен на 94 200 български деца комплекти за отглеждане на дърво, вече са прекрасни млади дръвчета, пълни с мечти, точно както и инициативата Гората.бг. След няколко дни от Гората.бг стартират и мащабна кампания „Здравето е в нашите ръце“, която има за цел превенция срещу CОVID-19 чрез даряване на десетки хиляди литри течен сапун, дезинфектанти и стотици хиляди ръкавици на нуждаещи се институции и лица, както и чрез информационна кампания и пример от множество хора и известни личности.

Редактор: ЕВА ПЕТРОВА

Източник: actualno.com

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!