BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Заразените покориха нов връх, вирусът удря все по-силно

  • Written by:

Коронавирусът продължава яростно да настъпва у нас и покори нов рекорд – 2569 са новите случаи за последното денонощие при 11 226 направени PCR теста. Процентът на положителните проби е 22,88% – по-малко от рекордните 29,3%, отчетени вчера, но все пак остава висок.

В столицата новите инфекции наближават 1100, в Пловдив са цели 230, във Варна са 169, а в Бургас – 101. Притеснително големи са цифрите в още няколко области – в Русе има 98 новозаразени, в Шумен те са 95, в Благоевград са 91, в Стара Загора – 81, а в София-област – 69. Значително по-безопасно е в Смолян и Силистра, където има по шестима заразени.

42 701 вече са потвърдените случаи от началото на пандемията, активните случаи достигнаха 22 597. Вирусът взе още 25 жертви, с което починалите станаха 1161. 293 души са оздравели и общата им цифра е вече 18 943.

Коронавирусът в България вече се разпространява дифузно и ако продължаваме да пренебрегваме мерките, в един момент може да се окаже късно, предупреди във Facebook здравният министър проф. Костадин Ангелов. Министърът наложи нови противоепидемични мерки, които гарантират социална дистанция и ще помогнат да се прекъсне разпространението на вируса. Всички гимназии и университети ще учат онлайн, баровете и дискотеките няма да работят, а спортните събития ще бъдат без публика. Продавачите и клиентите по пазарите също трябва да носят маски и да спазват дистанция.

В болниците също има ръст, като към днешна дата 2217 души са настанени за лечение, което е с 87 повече за денонощие. Леко намаляват хората в интензивно отделение – 145, т.е. с 4 по-малко за последните 24 часа. Все повече са болните и сред медицинския персонал – само за ден заразените нарастват със 72 души, като общата им цифра е 2020 от началото на пандемията. Само в столичната болница „Пирогов“ над 60 медици са с COVID-19. Десетки пациенти са се заразили в самата болница.

„Очакват ни тежки зимни месеци, тъй като влизаме в грипния сезон. Здравните специалисти са на предела на силите си и рискът здравната система да не издържи е напълно реален. От нас като общество зависи дали ще им помогнем, за да помагат те на нас“, пише проф. Ангелов.

Да се спазват мерките съветва и премиерът Бойко Борисов, който също е заразен с COVID-19. „Коронавирусът се завърна с нова сила. Да бъдем отговорни, за да опазим себе си и близките ни“, призовава Борисов във Facebook.

Той обещава да не спира всичко в държавата, но изисква българите да носят маски, да спазват дистанция, да бъдат стриктни с дезинфекцията. И навреме да потърсят лекар, когато имат нужда. „От нас зависи да минем по по-лекия път. Веднъж доказахме, че заедно можем да се справим. Да го направим пак!“, апелира Борисов.

Изтрочник: expert.bg

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!