BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Европейският съюз и ЕБВР помагат на Северна Македония за справяне с последиците от коронавируса

  • Written by:

Увеличава се помощта от Европейският съюз и останалите европейски инститиции, която Северна Македония получава за борба с коронавируса. Вчера в Скопие, посланикът на ЕС в Северна Македония, Самуел Збогар връчи на македонския външен министър Никола Димитров, 12 машини за мeханична вентилация и 5.000 защитни маски FFP2 за здравните работници, с цел укрепване капацитета на македонската здравна система.

Тoва е първата пратка, която е част от обявената подкрепа на ЕС за Северна Македония в размер на 4 милиона евро, за спешни доставки на необходимо медицинско оборудване и материали. Европейският съюз ще предостави общо 66 милиона евро на Северна Македония за преодоляване на последствията от COVID-19, а е в процес на осигуряване и на допълнителни 160 милиона евро, които ще бъдат на разположение като заеми за помощ на бюджета на страната.

Според приоритетите на македонското правителство, с подкрепата на ЕС ще бъдат закупени общо 20 механични вентилатора, 20 монитора за интензивно лечение, 31.300 тестове за COVID -19 и близо 40.000 броя различно медицинско оборудване като кислородни маски, филтри, катетри и други необходими материали зa здравния сектор. Очаква се цялото количество на материали и оборудване да бъдат доставени до началото на юни 2020 г.

Македонският външен министър Никола Димитров заяви, че Северна Македония се третира почти като държава-членка на ЕС по отношение на участието в механизми и средства за справяне с пандемията от коронавируса. Той отправи благодарност към посланика Самуел Збогар поради това, че ЕС позна и подкрепи усилията на Северна Македония за справяне с това глобално предизвикателство.

Северна Македония ще получи и финансова подкрепа от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), в размер на 250 милиона евро. Този финансов пакет ще бъде предназначен за подкрепа на финансовия сектор, енергийния сектор, малките и средните предприятия, но също така и на големите компании.

Това беше обявено след видеоконференцията, която премиерът на Северна Македония, Оливър Спасовски и министри от македонското правителство проведоха с президента на ЕБВР, Сума Чакрабарти. По време на срещата било изтъкнато, че Банката ще активира т.н. „Пакет за солидарност“, за справяне с икономическите последици от пандемията с коронавируса, а значителна подкрепа ще бъде насочена към страните от Западните Балкани, включително и към Северна Македония.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!