BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Драматично-кукления театър от Враца беше гост на театрален фестивал в Северна Македония

  • Written by:

През изминалият викенд в Струмица започна 27-ото издание на международния театрален фестивал на камерния театър „Ристо Шишков“. Фестивалът се провежда в чест на големия македонски актьор, Ристо Шишков, който е роден в Струмица. Фестивалът се провежда за първи път през 1992 г., а от 2005 г. насам става международен.

Тази година на фестивала на камерен театър „Ристо Шишков“ ще бъдат показани общо девет представления, в изпълнение на театрални състави от Северна Македония, България и Хърватия. Честта да открие фестивала, в неделята на 8 септември, имаше Драматично-кукления театър от Враца, България. Българските актьори пред публиката в Струмица се представиха с пиесата „Красавицата и княза“, според на новелата „Сънят на чичото“ от Ф.М. Достоевски. Режисьор на пиесата е Николай Поляков.

Повече от четиридесет актьори ще се състезават за главната награда за най-добро актьорско постижение, която носи името на Ристо Шишков. За наградата ще решава експертно жури, съставено от македонския актьор Благоя Чоревски българският професор Кольо Вандов и сръбският режисьор, Драган Яковлевич.

Фестивала на камерния театър „Ристо Шишков“ ще продължи пет дни, до 12 септември. Фестивала е част от Европейската театрална асоциация – НЕТА, която също ще връчи награди за най-добро театрално представление, както и за най-добри режисьор и роли. Фестивалът се провежда с финансовата подкрепа на Министерството на културата на Северна Македония и Община Струмица.

З.М.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!