BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Документален филм от Северна Македония е номиниран за най-добър документален филм за 2019 г. от Европейската филмова академия

  • Written by:

Македонският документален филм „Медена земя“ (Honeyland) е номиниран за най-добър документален филм за 2019 година на „Европейските филмови награди“, които се връчват от Европейската филмова академия. Това е само още едно голямо признание за филма „Медена земя“, който тази година спечели много награди.

Документалният филм „Медена земя“ е сред петте кандидати за наградата най-добър европейски филм за 2019 година. Останалите четири номинирани документални филма са – „За Сама“ от Великобритания, „Свидетелите на Путин“, който филм е копродукция на Латвия, Швейцария и Чехия, след това френско-италианския филм „Селфи“ и филма „Изчезването на майка ми“ от Италия. Церемонията на която ще бъдат известни победителите на 32-то издание на Европейските филмови награди ще се проведе на 7 декември в Берлин.

Филмът „Медена земя“, който е режисиран от Любо Стефанов и Тамара Котевска, разказва историята на Хатидже Муратова, последната женa развъдник на диви пчели в Европа. Тя живее сама с болната си майка в село без пътища, без електричество и без течаща вода в изолиран планински район на Северна Македония. Хатидже Муратова е последната в дългата редица македонски диви пчелари, която изкарва жив пчелен мед и го продава в най-близкия град – отделечен на четири часа пеша.

Основната идея на филма е да се изобрази принадлежността на човека към природата и нарушаването на естествения баланс, като се сблъскат два различни начина на използване на ресурсите на Земята.

„Медена земя“ през месец февруари триумфира в конкуренцията за документални филми на филмовия фестивал „Сънданс“ (Sundance), който се провежда в САЩ. С това той стана първият македонски документален филм, който успя да влезе в конкуренция и да спечели награда на световно известният фестивал „Сънданс“.

На международния филмов фестивал в Сaо Пауло, Бразилия, „Медена земя“ получи две награди: за най-добър международен филм и награда на журито за най-добър документален филм в категорията „Нови режисьори“.

Филмът „Медена земя“ има големи шансове да бъде номиниран и за най-значимата награда в света на киното – „Оскар“, с което би станал едва вторият филм от Северна Македония номиниран за тази награда. Първият номиниран македонски филм за наградите на Американската филмова академия, беше филма „Преди дъжда“ в 1994 г., който не успя да спечели „Оскар“.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!