BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Денят на лозаря бе отбелязан в Тараклия

  • Written by:

Трифон Зарезан (или Деня на лозаря) отбелязаха бесарабските българи в молдовския град Тараклия. Празникът започна рано сутринта в местното читалище. Под звуците на тъпан, акордеон и флейта актьорите на Театър „Смешен петък“ „превърнаха“ Фьодор Колар в Трифон Зарезан, като го облякоха в българска носия и му поднесоха градинарски нож. След хоро пред читалището Трифон, кметът и свитата на главния герой потеглиха с три украсени файтона да зарежат лозата, съобщава http://www.bta.bg/bg/c/MI/id/2151589

Тази година символичното зарязване се проведе в лозята на Фьодор Колар (Трифон Зарезан), на съседа му Михаил Кайряк и на известния в Тараклия домашен винопроизводител Виктор Чернев. Трупата показа българския народен обичай и в двора на баба Мария, която през март ще навърши 101 година. Навсякъде стопаните посрещаха Трифон Зарезан с хляб и сол, топло вино, баница и други традиционни ястия.

По обед файтоните пристигнаха на главния площад на града, където започна празничният концерт. Пред гостите на празника актьорите от градския театър с ръководител Иван Боримечков представиха сцени от миналото, свързани с празника на лозарите.
Свещенослужители проведоха церемония по освещаване на лозата.

С поздрави в южния град пристигнаха депутати от парламента на Молдова, представител на министерството на селското стопанство, ръководители на съседните райони.

„Приветствам ви с един от най-българските празници, който е изразител не само на българската култура, но и на българската душевност. И нека тази година да има голяма реколта в лозята, бъчвите да бъдат пълни с вино и да има кой да го пие и да се весели. А поводите за събирането да бъдат само хубави „, поздрави тараклийци българският консул Ангел Маринков.

Пред местните репортери той подчерта, че организацията на мероприятието е на високо ниво и не се отличава по нищо от празника в България. А това означава, че българите в Молдова напълно са запазили трудовия обичай, свързан с пролетното зарязване на лозата.
Новият кмет (от 20 октомври 2019 г.) на град Тараклия Вячеслав Лупов обеща, че кметството ще продължи да организира български народни празници.

„Тази година се запознахме с обичая, другата ще се постараем да го организираме още по-добре, да бъде по-красив и мащабен. Благодарение на такива празници ние запазваме автентичност и имаме възможността да общуваме, а по-възрастните хора да предават мъдростта си на младите“, каза той.

Председателят на район Тараклия Иван Паслар каза от сцената, че празникът е от голямо значение за основната индустрия на района и напълно отразява отношението на жителите към традиционния обред, който символизира пристигането на пролетта, открива сезона за резитба на лозето, насърчава лозарите на големи дела. Той отбеляза най-добрите селскостопански предприятия на района, които през 2019 г. получиха добра реколта от грозде – „Агроглед“, „Молдагротрейд“, „КласикВин“, Винарна Тараклия и други.

Празникът завърши с концерт на професионалния ансамбъл за български народни песни и танци „Родолюбие“. Гражданите се почерпиха със закуски на подготвените от организаторите празнични маси и тропнаха „Трифонско хоро“.

Източник : Ирина Богоева

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!