BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В Тараклия отдадоха почит към делото на просветители, възрожденци и борци за духовна независимост на България

  • Written by:
В навечерието на Деня на народните будители администрациите на молдовския район и град Тараклия, педагозите от Тараклийския държавен университет, представители на различни институции и граждани поднесоха цветя пред паметника на военния деец Олимпий Панов, съобщава http://www.bta.bg/bg/c/MI/id/2303073

Пред паметника на героя те говориха за българските книжовници, революционери и свети будители. Българският консул в Тараклия Ангел Маринков изтъкна, че будителството е преди всичко чувство, то е светоусещане, то е мисловна нагласа. То е когато човекът е неравнодушен към това, което става около него и носи в себе си определени идеали и съзнанието, че трябва да служи на определена мисия. Тогава той е способен да реализира потенциала си на полза на хората, обществото, своите сънародници.

„Трябва да помним, че за да продължи да има България и български народ, ние трябва да носим в себе си този пламък, който ни завещали нашите предци и по същия начин да изпълняваме своята будителска мисия на попрището на което се реализираме в личен и професионален план. Честит настъпващ празник!“, каза Маринков.

За празника продължи да разказва публицистът, родолюбец, поет и журналист Димитър Боримечков. Митингът приключи с минута мълчание.

Олимпий Панов е български революционер и офицер, командващ артилерията по време на Сръбско-българската война (1885), военен министър във временното правителство на Петко Каравелов след преврата срещу княз Александър Батенберг. Осъден е на смърт и е екзекутиран заради опита си да се включи в Русенския бунт от 1887 г. Роден е в бесарабското село Шоп Тараклия.

На 1 ноември гражданите на Молдова ще избират президент на страната, затова церемонията на полагането на цветя беше проведена на 30 октомври.

Ирина Богоева

Още за четене…

От 1 ноември започва акция „Зима“, която ще продължи до края на месеца на територията на …

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!