BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В Северна Македония пристигна първата пратка от 3.000 руски ваксини срещу Covid-19, докато епидемиологичната ситуация се влошава

  • Written by:

След бавния старт на ваксинационната кампания поради минималното количество получени ваксини, от вчера Северна Македония има още една ваксина за борба срещу Covid-19. Това е руската ваксина „Спутник В“, от която 3.000 дози пристигнаха на летището в Скопие.

При пристигането на пратката присъстваха македонския министър на здравеопазването Венко Филипче и посланикът на Русия в Северна Македония, Сергей Баздникин. Министър Филипче изрази благодарност на руския посланик за личния му ангажимент тези дози да пристигнат в Северна Македония възможно най-скоро.

Венко Филипче заяви, че Северна Македония има поръчано общо 200.000 дози от руската ваксина, а тъй като тези ваксини са различни по отношение на ваксинацията и реваксинацията, всичките пристигнали 3.000 дози ще бъдат използвани за първа ваксина при хората. С първата пратка от руската ваксина е предвидено да се ваксинират по-възрастни граждани с хронични заболявания, както и лицата които живеят в старчески домове, като ваксинацията със „Спутник В“ се очаква да започне в сряда.

Междувременно епидемиологичната ситуация в Северна Македония се влошава. Ковид-болниците в Скопие и в другите градове отново започнаха да се пълнат с пациенти, a към момента има около 850 хоспитализирани хора с Covid-19. Това все още е по-малко от предишния пик на пандемията в края на месец ноември, когато в македонските болници се лекуваха около 1.300 души.

Поради нарастването на новите случаи на заразени лица и на хоспитализации,  днес Държавната комисията по инфекциозни болести на Северна Македония изпрати препоръка до правителството за въвеждане на полицейски час в цялата страна, от 22:00 до 05:00 часа. Според Комисията увеличаването на броя на заразените се случва поради събирания на гражданите, но и неспазване на въведените мерки за носене на защитни средства, спазване на дистанция и не групиране.

От месец октомври 2020 година в Северна Македония е задължително носенето на защитна маска както на закрито, така и на открито, а също така въведена е и забрана за групиране на повече от 4 души на публични пространства. Ресторантите и кафе-баровете в цялата страна работят до 21 часа, със спазване на противоепидемичните мерки, като провеждането на свадби е забранено.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!