BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В Кюстендил днес продължава културният форум „Панагия – Въздигане на хляба“

  • Written by:

В Кюстендил днес продължава културният форум „Панагия – Въздигане на хляба“. Събитието се прави ежегодно от 2008 г., когато църквата почита Успението на Света Богородица и се организира от Община Кюстендил.

По повод празника, в градинката пред Обредния дом в Кюстендил е подредено традиционно изложение на обредни хлябове. Уменията си в приготвянето им показаха около 30 читалища от кюстендилска община. Организирани са и детски работилници за приготвяне на хляб.

По повод празника днес беше отслужен и молебен за здраве и благоденствие на жителите и гостите на града. „Това е традиция, която води началото в Кюстендил от 14 години, но е древна традиция от апостолски времена, когато християните са въздигали хляб в чест на пресветата Богородица. Макар и на малко места тази традиция се спазва и днес. С въздигането на хляба, ние отправяме молитви за благословение към Божията майка на всички нас, на семействата, рода ни и целия български народ“, казаха от Архиерейското наместничество.

Празникът продължава с програма и етнографско представяне на културното наследство.

През целият ден продължиха и опашките от вярващи пред централния храм „Св. Успение Богородично“, който беше обновен днес, след продължил година ремонт.

/АБ/

Източник: bta.bg

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!