BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В Калофер бе спазена неповторимата традиция за леденото хоро на Богоявление ( ВИДЕО)

  • Written by:

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=jNHolpkbFTc?feature=oembed&w=618&h=348]

За поредна година Калофер спази уникалната традиция да се играе мъжко хоро във водите на река Тунджа. И този път ритуалът бе наблюдаван от ЮНЕСКО, защото кандидатства за списъка на световното културно наследство. Богоявленският кръст бе даден на най-малкия участник – четиригодишният Любомир. Смята се, че който го хване ще бъде здрав през цялата година.

Мъжкото хоро е единственото по рода си в България.То се играе повече от 100 години. Кметът на Калофер Румен Стоянов коментира публикациите в медиите на някои хора, които в навечерието на Йордановден си позволиха да опетнят обичая като казаха, че той не е на толкова години.

„Няма значение на колко години е хорото. Макар че всички калоферци знаят, че то е на повече от 100 години, защото техните дядовци и прадядовци са го играли. Важното е, че докато ни има нас българщината и традициите няма да изчезнат и ще направим така, че те да бъдат предадени на бъдещите поколения“, каза Стоянов.

За първи път наравно с мъжете в ледените води на Тунджа ритуалът изпълниха и много деца.

Източник: karlovopress.com

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!