BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Властта и опозицията в Северна Македония отново с противоположни становища във връзка с Договора за добросъседство с България

  • Written by:

Темата за двустранните отношения с България, отново е актуална в Северна Македония. На парламентарният контрол който се проведе вчера в Събранието на Северна Македония, народния претставител от опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ, Ане Лашкоска зададе въпроси на премиера Зоран Заев във връзка с България.

Ане Лашкоска заяви, че Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество подписан с България е унизителен и каза, че нито премиерът, нито министърът на външните работи на Северна Македония не са излезли с ясна позиция по важните исторически въпроси, за разлика от българските им колеги. Тя напомни за Декларацията на българското народно събрание, в която са посочени редици ясни критерии, които трябва да бъдат изпълнени от македонска страна.

Депутатката на ВМРО-ДПМНЕ каза, че Декларацията съдържа редица условия, квалификации и забележки, които засягат македонската идентичност. Тя подчерта, че преди да бъде подписан, според нея – вредния договор с България, никой не е имал проблем с използването на македонския език, а сега България изисква със звездичка да бъде пояснено, че не става дума за език, а за езикова норма обявена за конституционен език и свързана с еволюцията на българския език. Според Ане Лашкоска, по-голямо унижение от тези условия не може да съществува.

Тя му зададе въпрос на премиера Зоран Заев, дали правителството не чувства нужда да реагира на това досега най-голямо унижение на македонския език и македонската идентичност. Също така, тя попита премиера Заев дали е било вярно, че той е упражнявал натиск върху македонските членове в Съвместната комисия по исторически и образователни въпроси, да декларират че Гоце Делчев е бил етнически българин.

Премиерът Зоран Заев в отговор на въпросите на депутатката Ане Лашкоска заяви, че макар да е било неприятно усещането, че Декларацията била приета от България дни преди заседанието на Съвета на ЕС, той няма да допусне предизвикване на кавги, които биха спрели Северна Македония към нейната европейска интеграция, за дълги години. Той подчерта, че въпреки че Декларацията предизвикала реакции сред политиците и гражданите в Северна Македония, министър-председателя на България, Бойко Борисов и министърът на външните работи, Екатерина Захариева са били едни от най-големите поддръжници на Северна Македония за страната да получи дата за преговори с ЕС, на заседанието на Съвета на ЕС преди две седмици.

Зоран Заев каза, че той никога не е правил никакъв натиск върху членовете на комисията, а това са потвърдили и самите историци в комисията. Той изтъкна, че членовете на комисията са изключителни професионалисти и че целта на работата на Съвместната комисия е чрез установяване на историческите факти да изгради приятелство между двете страни, а не допълнителна враждебност. Македонският премиер заяви, че вярва, че Комисията ще постигне споразумение по всички открити въпроси с взаимно разбиране и уважение.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!