BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Българските държавни институции реагираха на откритото писмо на Културния център „Иван Михайлов“ от Битоля

  • Written by:

Президентът на България, Румен Радев и българското външно министерство реагираха по повод испратеното открито писмо до българските държавни ръководители от страна на организацията Културен център „Иван Михайлов“ от Битоля. В това писмо, адресирано и до премиера Бойко Борисов, както и до вицепремиерите Красимир Каракачанов и Екатерина Захариева, българите от Северна Македония търсят подкрепата на българската държава с цел да могат свободно да се декларират като македонски българи на предстоящото преброяване в страната.

В писмото на КЦ „Иван Михайлов“ се посочва, че през последните години над 100.000 македонски българи са получили българско гражданство, десетки хиляди са в процес на получаване на българско гражданство, а в Северна Македония все още има масова кампания срещу тези хора.

От КЦ „Иван Михайлов“ изтъкват, че македонските българи не са нито „фашисти“, нито „татари“, но голяма общност от македонци, запазили българската си идентичност. Според тях, явната сатанизация на тези хора в родината им ги кара да се оправдават, че вадят български паспорти, защото искат да пътуват в Европа. Това не е било така, защото и с македонски паспорт може да се пътува без визи в Европа, а в същото време македонските българи нямат намерение да напускат своята татковина Македония, добавят от Културния център от Битоля.

В писмото те още посочват, че през следващите седмици в Северна Македония ще се проведе преброяване на населението. КЦ „Иван Михайлов“ иска съдействие от властите в България за сигурност за онези македонци, които искат да се регистрират мирно и свободно като „македонски българи“ и отправя молба за радикално опростяване на процедурите за получаване на българско гражданство, което ще защитити от натиска на българофобията.

Културен център „Иван Михайлов“  изпраща апел към българските държавани ръководители, всеки гражданин на Северна Македония, който с фотокопие на попълнения формуляр по време на предстоящото преброяване в страната ще докаже, че се е осмелил да се регистрира като македонски българин, да може по желание да получи българско гражданство по съкратена процедура. Според тях, с това ще се избегне търсенето на сертификати за произход, които пораждат спекулации за корупция и които могат да разкрият пред местните власти намерението на хората да получат българско гражданство, а по този начин, българската държава щяла да защити хората, декларирали се като македонски българи при предстоящото преброяване на населението в Северна Македония.

В реакция на писмото от КЦ „Иван Михайлов“, българският президент Румен Радев призова за своевременна реакция от отговорните институции в Република България и Република Северна Македония на сигналите на българите от Северна Македония за важните проблеми, пред които са изправени.

Президентът на България счита, че правата на човека и защитата от дискриминация са в основата на демокрацията. Те са и фундаментална част от Копенхагенските критерии за членство в Европейския съюз. Според държавния глава уважението към свободното право на самоопределение на българите в Република Северна Македония, които въпреки всички репресии през тоталитарното  минало, са съхранили и продължават открито да изявяват своята българска национална идентичност, е ключова стъпка в развитието на добросъседските отношения между двете държави.

Президентът Румен Радев посочва, че българите в Република Северна Македония трябва да имат равни права с тези на останалите граждани на страната в съответствие с най-високите световни и европейски стандарти, като този основен  принцип на демокрацията е заложен и в духа на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни от 2017 г.

Президентът на България подкрепя отправените призиви в писмото към българските институции да улеснят процедурите за придобиване на българско гражданство за открито заявяващите българската си идентичност българи в РСМ. Той призова институциите в Северна Македония да създадат всички условия и да гарантират правото на българите в страната на свободно и ясно волеизявление да се самоопределят като българи по произход в съответствие с принципите на международното право.

И Министерството на външните работи на България испрати съобщение  по повод писмото на Културен център „Иван Михайлов“ от Битоля. От МВнР подчертават, че те винаги са реагирали на подобни сигнали на всички дипломатически нива и често са съобщавали публично за тези свои действия. Българското външно министерство изразява удовлетворение, че президенът Румен Радев споделял техната позиция, че Република Северна Македония трябва да уважава правото на самоопределение на всички свои граждани, включително на тези с българско самосъзнание.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!