BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Българи прекосиха Атлантическия океан с гребна лодка (видео)

  • Written by:

Историческо първо прекосяване на Атлантическия океан с гребна лодка от изток на запад през сезона на ураганите извършиха сънародниците ни Максим Иванов и Стефан Иванов.

Днес океанската им гребна лодка NEVEREST пристигна благополучно в Барбадос (Карибски острови) в 12:00 часа местно време, след като премина 4,444 морски мили (8,230 километра) за 105 дни в океана.

Лодката направи една спирка за още 9 дни на остров Ланзероте, част от Канарските острови, за да могат гребците Максим Иванов и Стефан Иванов, да ремонтират авто-пилотната система и течовете в няколко складови помещения на плавателния съд, който са построили сами за целта на експедицията.

Когато отплават на 14 юни 2020г. от Портимао, Португалия, Макс е само на 16 години и 293 дни, което го прави „Най-младия океански гребец в света успешно прекосил океан“ според официалния регистър на океански гребни експедиции на Ocean Rowing Society

Това плаване е „Първата океанска гребна експедиция за България.“

Това е и „Първото прекосяване на Атлантическия океан с гребна лодка от изток на запад през сезона на ураганите, който е между юли и октомври.

Източник: offnews.bg

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!