BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

България предостави 132 защитни костюма в помощ на българското национално малцинство в Сърбия

  • Written by:

По инициатива на вицепремиера по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева България предостави днес 132 комплекта медицински защитни облекла за многократно ползване, необходими за борбата с коронавируса, за районите, в които живее преобладаващата част от българското национално малцинство в Сърбия.

Лекари и медицински персонал от здравните домове в Босилеград  и Цариброд, от болниците в Пирот и Сурдулица и от медицинския пункт в Звонци получиха специално ушити по техните размери облекла.

„Следя много внимателно и със загриженост обстановката в районите, в които живеете. Запозната съм с нуждите, които имате в битката срещу вируса. Искам да ви уверя, скъпи сънародници, че винаги можете да разчитате на подкрепата на България“, се посочва в обръщение на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева към българското национално малцинство в Сърбия. (Цялото обръщение може да прочетете тук.) Тя благодари  на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който откликна на молбата й и съдейства предприятия на Министерството на отбраната да произведат професионалните медицински костюми специално за нуждите на българите в Сърбия. Защитното облекло е със сертификат за качество, отговарящо на най-високите световни стандарти.

Помощта беше предадена на директорите на болниците и медицинските центрове на церемония в Цариброд от българския посланик в Сърбия Радко Влайков в присъствието на кмета на Цариброд Владица Димитров и на началника на Пиротския окръг Драгана Тончич. Церемонията започна с едноминутно мълчание в памет на починалите лекари от коронавируса в Сърбия и в България.

Източник: mfa.bg

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!