BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Българин или македонец е Гоце Делчев?

  • Written by:
Гоце Делчев е и македонец, и българин. Македонец е по регионален смисъл, а българин по националност. Гоце Делчев се определя като българин“, категоричен бе доц. Наум Кайчев – заместник-съпредседател на Съвместната мултидисциплинарна комисия по историческите и образователни въпроси с Република Северна Македония.

Именно това е един от въпросите, по които комисията води дискусии. Същевременно е и спор, по който се изказаха политици, както от България, така и от Северна Македония.

Не сме се събирали в българо-македонската комисия от края на ноември 2019 г. Тогава те обявиха, че не може да заседаваме заради техните избори, въпреки, че комисията не е политическа, обясни доцентът пред BTV.
От 10 месеца фактически нашата комисия е блокирана и не провежда редовни заседания. За съжаление се наблюдава едно анонсиране в публичното пространство, че всичко е наред и комисията функционира и дори отговорни представители заявяват доста неверни неща в публичното пространство. Вчера вицепремиерът по европейската интеграция на Република Северна Македония – Никола Димитров, в едно пространно интервю за една телевизия, гледана в Скопие, каза, че видите ли – ето съвместната комисия е уточнила и античния, и средновековния, и ранноосманския период, което не е така. Разговорите по Средновековието продължават и те съвсем не са леки“, коментира Кайчев.В същото време вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов заяви в интервю за македонската ТВ24, че България ще блокира първата междуправителствена конференция на Северна Македония с ЕС, ако двустранната историческа комисия не постигне съгласие.“Заради членовете на Северна Македония не можем да продължим обсъждането по важните исторически спорове“, каза още доц. Кайчев.

„Президентът на съседката ни и от комисията лъжат народа в Северна Македония по обсъждани въпроси“, разкри експертът.

Източник: actualno.com

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!