BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

„Будител 2019“ е Гората.бг с над 600 хиляди засадени дръвчета (видео)

  • Written by:

Нургюл Салимова взе специалната награда на Фондация Българска Памет

Гората.бг , най-голямата доброволческа инициатива в България, създадена от Никола Рахнев, засаждаща гори в цялата страна, е шестият носител на престижното отличие „Будител на годината“ за 2019 г.

Гората.бг със статуетка, наградените в Будител на годината, журито и водещите

Със засадените 622 000 дървета и амбицията те да станат 1 000 000 до Нова година, Рахнев мотивира хиляди българи да се включат в засажданията.

И така да подкрепят борбата със замърсяването на въздуха.

Никола Рахнев с Гората.бг събра най-голям брой гласове на сайта на Българското национално радио.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=KcPbP7pFaoA?feature=oembed&w=618&h=348]

Кампанията „Будител на годината“ се провежда за 6-та поредна година с подкрепата на д-р Милен Врабевски и Фондация Българска Памет.

Специалната награда на благотворителната организация за 2019 г. отиде при детето-чудо на българския шахмат гросмайстор Нургюл Салимова.

Милен Врабевски и Нургюл Салимова


Тя бе отличена за всеотдайния ѝ труд и амбиция, с които се стреми да стане номер едно в света.

А успехите ѝ да обърнат погледите към България като шахматна нация с бъдеще.

„Ние изживявахме заедно с всички будители каузите и отдадеността им, енергията, която са способни да транслират по посока хората около тях и тази тяхна вярност на идеята, че никой разумен човек не чака благодарност за това че е извисен, за това, че успява да бъде добрият пример.

Тази дефиниция не е търсена от тези хора и в това всъщност се събира цялата красота на случващото се. Доброто начало е това, което ни прави хора. Случайно родени хора няма на този свят.

Всички сме родени с мисията да живеем за другите хора. Тук са живите доказателства, че това се изпълнява.

Те са и доказателства, че по този път, по който сме тръгнали се върви само в една посока – към обществен прогрес,“ заяви председателят на журито д-р Милен Врабевски по време на събитието.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=pBBc5K_uW1M?feature=oembed&w=618&h=348]

Тържествената церемония по отличаването на най-стойностните и значими личности и каузи за 2019 г. се проведе на 1 ноември – Денят на народните будители в Зала 6 на НДК.

Сред официалните гости на събитието бяха будители от минали издания на инициативата, общественици, медии.

Както и членовете на журито, направило тазгодишните 10 будителски номинации: проф. Огнян Герджиков, юрист и политик, председател на 39-то Народно събрание (2001–2005), д-р Милен Врабевски, председател на Фондация Българска Памет, Добрина Чешмеджиева, журналист и водещ на предаването „Референдум“, Кирил Калев, директор на програма „Христо Ботев“ на БНР, Елеонора Гаджева, журналист, Снежана Йовева-Димитрова, директор на Държавен културен институт към министъра на външните работи, а водещ на церемонията и двигател на инициативата за поредна година бе журналистът Ива Дойчинова.

Андрей Захариев, Ива Дойчинова, Добрина Чешмеджиева, д-р Милен Врабевски


За Фондация Българска Памет

Фондация „Българска памет“ е учредена през 2007 г. от д-р Милен Врабевски. Тя се занимава с разработването на креативни европейски проекти, както и с инициативи за съхраняване на българското културно наследство, историческа памет и национално самочувствие.

Приоритетите на фондацията се реализират в четири основни направления:

Утвърждаване на националното чувство у най-младите, чрез инициативи за опазване на културно-историческото наследство;

Инициативи за борба с демографската криза в България;

Образователни инициативи за интеграция и социализация на българските общности от историческата диаспора;

Инициативи за изграждане на икономика на знанието и реализация на младите хора в България.

Фондацията подкрепя национално отговорни инициативи в духа на демократичните ценности на Обединена Европа – плурализъм, толерантност, автономност и съгласие.   

Източник: dromomania.bg

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!